15 Октомври 2019вторник16:37 ч.

Въпросите след Мубарак

Хората бяха на улиците не заради идеологически или политически причини, а заради тежката икономическа ситуация в страната

/ брой: 38

visibility 707

Ивайло КАЛФИН


Хосни Мубарак си отиде. Сега започват въпросите за Египет, за Близкия изток и за света. Ето някои от тях:
Постигнаха ли целта си протестиращите? Да, Мубарак се оттегли. Но хората бяха на улиците не заради идеологически или политически причини, а заради тежката икономическа ситуация в страната. Заради ниските доходи и заради безработицата, особено сред младите хора. Тези неща няма да се променят скоро. На следващия ден, през следващата седмица, догодина неизбежно ще дойде разочарованието на участниците в революцията от резултатите от революцията. Ще могат ли новите управляващи да се справят с това разочарование?
Могат ли на власт в Египет да дойдат радикални ислямисти? Не е задължително, но рискът е реален. Сега - заради факта, че "Мюсюлмански братя" са единствената организирана сила, а в бъдеще - заради неизбежното разочарование на хората. Второто е по-опасно и може да доведе до много по-активна дейност на "Ал Кайда" и на други терористични структури.
Настъпва ли демокрацията в Египет? Не е сигурно. Свалянето на един режим само по себе си не означава, че след него не идва друг. При всички случаи преходът към демокрация ще бъде много сложен. Необходимо е тепърва да се създава политическата структура на демократичното общество, включително влиятелни партии, които да предоставят политически алтернативи и които да имат подкрепа от гражданите. Всъщност сега всичко зависи от военните, които държат властта. Доколко те ще подпомагат създаването на демократично общество, дали, кога и при какви условия ще предадат властта на цивилно управление?
Какво ще стане в Близкия изток? Споразумението между Израел и Египет, подписано в резиденцията на американския президент Картър в Кемп Дейвид преди повече от 30 години, което беше в основата на опитите за постигане на мир в Близкия изток, надали ще бъде продължено. Както в Египет, така и в целия арабски свят, ще се засилят антиизраелските настроения. Това може да доведе до нови конфликти. Но при много добра политика може да доведе и до намирането на решения. Сега на ход е висшата дипломация.
Каква ще е ролята на ЕС и САЩ? В Египет САЩ се свързват с Мубарак. Населението в Египет, а и в други арабски страни, ще възприеме свалянето на президента като доказателство за неуспеха на американската политика. Оттук нататък САЩ и ЕС трябва да се намесват изключително внимателно. Те трябва да намерят баланса между това да останат фактор в Близкия изток и същевременно да не се възприемат като силови играчи, които натрапват решения. Арабските страни следва да поемат своята отговорност за мира в Близкия изток, като ЕС и САЩ покажат достатъчно ясно, че връщането към разширяването на конфликтите и нови войни не са приемлива опция.

Назаем от www.kalfin.eu

 

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ