10 Декември 2018понеделник00:01 ч.

Валери Симеонов за оградата с Турция: Това да не са жълтите павета

автор:Дума

visibility 609

Валери Симеонов не видя нищо притеснително около това, че оградата по границата с Турция отново рухна край Малко Търново. Така щяло да бъде и занапред, защото това не било съоръжение край жълтите павета. Бившият вицепремиер коментира снимките, разпространени вчера от БСП, на които се вижда как граничното съоръжение е срутено след последните снеговалежи и бурни ветрове.
Става въпрос за 30-40 метра от оградата, които се намират на силно пресечен терен, обясни в кулоарите на парламента Симеонов. По думите му по възстановяването на съоръжението вече се работи. 
Пороят на 28 ноември станал причината на другия ден наноси от чакъл и вода да се изсипят на това място и да съборят оградата. Това струпване на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл и отнасяне на тази част от оградата, обясни още Симеонов.
Оградата не е направена около "Александър Невски", на жълтите павета. Така ще бъде и занапред, не мога да гарантирам, че пак няма да се случи, продължи той и обясни, че няма как да бъде спряна природната стихия на толкова насечен терен, осече лидерът на НФСБ.
Симеонов обаче успокои, че вече ежедневно се прави обход на ограда от специално назначени служители, които при проблем веднага докладват.
За да минимизира случилото се, резултат на природната стихия, Валери Симеонов показа на таблета си снимки от Одринско, където водата заляла къщи и улици по същото време, когато паднала и нашата ограда.
Това не е първата повреда на оградата по границата с Турция. Преди няколко месеца, не без скандали, парламентът прие промени в Закона за обществените поръчки, според които спешен ремонт на съоръжението може да се извърши без възлагане на поръчка. От БСП и ДПС тогава възразиха и предупредиха, че е това е вратичка за усвояването на безотчетни пари.
Още миналата година депутатът от БСП Елена Йончева разкри във свое разследване далавери при строежа на оградата. Главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка по сигнали за злоупотреба при възлагането на строежа. Според разкритията на левицата, цената е била многократно завишена от реалната, а качеството - ниско.
Цацаров потвърди преди няколко седмици, че ДАНС и АДФИ са извършили проверка за цената, на който е построена оградата. Изводите на ведомствата са, че има реално завишени цени. Обясни, че в момента се извършва допълнителна проверка и ако изводите на ДАНС се потвърдят, ще бъдат повдигнати обвинения.
От своя страна управляващото мнозинство включи оградата в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, а снимането и приближаването до нея бе строго ограничено.

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239