20 Февруари 2019сряда03:35 ч.

Валери Симеонов за оградата с Турция: Това да не са жълтите павета

автор:Дума

visibility 969

Валери Симеонов не видя нищо притеснително около това, че оградата по границата с Турция отново рухна край Малко Търново. Така щяло да бъде и занапред, защото това не било съоръжение край жълтите павета. Бившият вицепремиер коментира снимките, разпространени вчера от БСП, на които се вижда как граничното съоръжение е срутено след последните снеговалежи и бурни ветрове.
Става въпрос за 30-40 метра от оградата, които се намират на силно пресечен терен, обясни в кулоарите на парламента Симеонов. По думите му по възстановяването на съоръжението вече се работи. 
Пороят на 28 ноември станал причината на другия ден наноси от чакъл и вода да се изсипят на това място и да съборят оградата. Това струпване на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл и отнасяне на тази част от оградата, обясни още Симеонов.
Оградата не е направена около "Александър Невски", на жълтите павета. Така ще бъде и занапред, не мога да гарантирам, че пак няма да се случи, продължи той и обясни, че няма как да бъде спряна природната стихия на толкова насечен терен, осече лидерът на НФСБ.
Симеонов обаче успокои, че вече ежедневно се прави обход на ограда от специално назначени служители, които при проблем веднага докладват.
За да минимизира случилото се, резултат на природната стихия, Валери Симеонов показа на таблета си снимки от Одринско, където водата заляла къщи и улици по същото време, когато паднала и нашата ограда.
Това не е първата повреда на оградата по границата с Турция. Преди няколко месеца, не без скандали, парламентът прие промени в Закона за обществените поръчки, според които спешен ремонт на съоръжението може да се извърши без възлагане на поръчка. От БСП и ДПС тогава възразиха и предупредиха, че е това е вратичка за усвояването на безотчетни пари.
Още миналата година депутатът от БСП Елена Йончева разкри във свое разследване далавери при строежа на оградата. Главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка по сигнали за злоупотреба при възлагането на строежа. Според разкритията на левицата, цената е била многократно завишена от реалната, а качеството - ниско.
Цацаров потвърди преди няколко седмици, че ДАНС и АДФИ са извършили проверка за цената, на който е построена оградата. Изводите на ведомствата са, че има реално завишени цени. Обясни, че в момента се извършва допълнителна проверка и ако изводите на ДАНС се потвърдят, ще бъдат повдигнати обвинения.
От своя страна управляващото мнозинство включи оградата в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, а снимането и приближаването до нея бе строго ограничено.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35