08 Април 2020сряда13:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

В спиралата

/ брой: 230

автор:Мая Йовановска

visibility 735

Отчетоха поредно увеличение на бързите кредити. На годишна база то е с над 14%. Отпускането на бързи кредити стана масов бизнес у нас, особено заради факта, че изискванията на тези фирми, за да ви дадат заем, са доста по-либерални. За сметка на това лихвите и таксите при неспазване на условията в договора (често пълен с неравноправни за потребителите клаузи), могат да ви докарат до положение да връщате немислима спрямо главницата сума. Особено, ако стигнете до съдия изпълнител. А в този капан попадат основно най-бедните българи.

Експерт преди дни обясни, че фирмите за бързи кредите са започнали да стават все по-изобретателни и преминавали към нови бизнес модели. Започнали да предлагат кредити, конкурирайки банковите оферти. Най-масовият, отпускан от тях кредит, е от 1000 до 5000 лв. Интересното е, че давали и бързи ипотечни кредити. Дали това показва "развитие" на бързите кредити или е белег за продължаващото затъване на най-бедните хора у нас? Преди години се вдигна шум по темата трябва ли бърз кредит да бъде обезпечаван с имот. Въпросът е обезпеченият по този начин бърз кредит може ли да доведе до също толкова бързо отнемане на имота на длъжник.

На среща през лятото, организирана от тогавашния омбудсман Мая Манолова, бе отчетено, че свръхзадлъжнялостта на населението се дължи именно на бързите кредити. И още - че липсва реален контрол върху тези фирми. Дали това ви учудва?

Екипът на Манолова внесе в началото на годината промени в ГПК, свързани именно с неравноправните клаузи в договорите с търговците. Нещо, на което гражданите отдавна се надяват. Омбудсманът поиска и въвеждане на лицензионен режим за тези фирми. Но всичко беше сложено на трупчета и отлежава във фризера без решение. Независимо, че ЕК ще ни накаже. Сещайте се тогава в чия полза работи мнозинството в парламента и властта, докато гражданите се въртят в спиралата на безкрайните дългове. 

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 275

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 131

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 183

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ