21 Март 2019четвъртък15:46 ч.

Снимка Национален музикален театър

Петолиния

В приказния и тъжен свят на Андерсен

Класическата детска оперета "Малката кибритопродавачка" има две представления през декември - тази неделя

/ брой: 243

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 611

Детската оперета "Малката кибритопродавачка" по обичаната приказка на Ханс Кристиан Андерсен ще има само две представления на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски", научи ДУМА от София Стойчева, експерт ВО. Те са на 16 декември от 11 и от 17 ч. Музиката на композитора Румен Бояджиев-син, декорите и костюмите на художничката Евгения Раева и анимацията на Никола Налбантов ще ни пренесат в приказния и малко тъжен свят на Андерсен.  

Творбата е една от малкото български класически детски оперети. За музиката на "Малката кибритопродавачка" композиторът Румен Бояджиев-син печели наградата на Българското национално радио "Музикант на годината 2012" за творчески дебют. Той е познат като композитор на филмова, балетна, камерна и симфонична музика. През последните години е на щат в оркестъра на Националния музикален театър. За работата си там той споделя: "Всеки музикант, който иска да изучи класическата музика из основи, е добре да изучава и оперетните майстори, защото те са изключителни оркестратори. Те извършват прехода между популярната и класическата музика, когато е било необходимо да се променят изразните средства. Слушането на оперета много ми е помогнало, а Музикалният театър е изиграл голяма роля в развитието ми не само като музикант, но и като човек."

"Малката кибритопродавачка" е режисьорски дебют на актрисата Деляна Хаджиянкова, която превръща класическата оперета в елегантен спектакъл. Звездите на Националния музикален театър Добрина Икономова, Олга Динова, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Иван Панев и други пресъздават героите в детската оперета. Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър под диригентството на Григор Паликаров. Спектакълът е и със специалното участие на малчуганите от детския хор "Пим-пам" при Народно читалище "Петър Берон" в София.

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 122

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 186

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 154

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 131

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 228

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 572

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 55