05 Април 2020неделя20:51 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Ускоряващата се еволюция на човека приказка с непредвидим край!?

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 2064

През последните 5000 години човекът се развива 100 пъти по-бързо отпреди. Човешката еволюция през последните няколко хилядолетия върви със скорост, която е многократно по-висока от предишния й период на развитие, твърдят американски учени.
Хората днес са много по-различни генетично от своите прадеди преди 5000 години, отколкото те са били в сравнение с неандерталците, изчезнали преди 30 000 години - смята проф. Джон Хоукс от Университета на Уисконсин.
Според учените наблюдаваните промени в генетичния код са в много различни посоки. Сред най-значимите са измененията в хранителните навици, продиктувани от развитието на селското стопанство, или устойчивостта на съвременния хомо сапиенс спрямо заболявания, които само преди 3000-4000 г. биха предизвикали пандемии и масова смъртност.
Така например африканското население днес притежава гени, които го правят далеч по-резистентно към маларията, жителите на Европа имат ген, който им позволява по-добре от всички останали да усвояват веществата в млякото.
Едно от обясненията на учените за промяната в скоростта на еволюцията е неимоверното нарастване броя на населението - от няколко милиона до 6,5 милиарда само за 10 000 години, които са нищожен срок в развитието на човешкия вид. В същото време човешката раса вече населява места, които никога преди дори не е посещавала, т.е. организмът се пригажда към непознати за него условия.
Според проф. Хоукс не трябва да се смята за случаен фактът, че акселерацията в еволюцията през последните 10 000 години съвпада с бума в селското стопанство. За този период генетичните промени у човека са се ускорили най-малко 100 пъти. Промените са в около 7% от човешкия геном и поне на 1% той вече е различен от началния в зората на човечеството.
Учените установяват и все по-големи различия между гените на хора от различните части на света. Ние, хората, сме измислили термина раса в един етап от развитието, когато сме били генетично много по-близки. Всъщност, ако расите се приемат за правилен от научна гледна точка термин, ние все повече имаме основание да говорим за тях. А разселването на човека от африканския континент е започнало само преди около 40 000 години, които са нищо в сравнение с предходния период от поне 3 милиона години.
Днес се сблъскваме с нещо, което няма аналог в генетиката, човекът се развива с невиждани темпове, но това, което буди притеснения, е в каква точно посока...

 

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 4

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 13

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ