22 Октомври 2019вторник08:52 ч.

Усещане

/ брой: 125

автор:Мая Йовановска

visibility 971

"Не може да има силен бизнес, ако има слаба държава", рече при раздаването на едни награди придворният на Краля Слънце Томислав Дончев. Той, както знаем, е философ и словата му често са обтекаеми.

Делът на дребния бизнес в икономиката ни достига 98%. Близо половината активни фирми нямат нито един нает, а в тях работи само собственикът. Основната дейност - търговия и услуги. Производството едва крета. Добавената стойност в икономиката е ниска. Друга констатация - по-малко от 5% от регистрираните компании оцеляват над 5 г. 80% от фирмите успяват да "преживеят" малко повече от година. С други думи - над 95% от предприемачите не могат да се справят с "добрата бизнес среда", бюрокрацията и корупцията, за която самият Дончев призна, че не била само усещане, както твърдеше по-рано. Затова фирмите или фалират, или доброволно прекратяват дейността си. И това ли е усещане?

Че административната тежест и корупцията са на безобразно ниво, е ясно, след като чуждите инвестиции заобикалят страната ни, учудващо е обаче как успяват да работят родните фирми. Контролните органи са накамарени един връз друг, контрол обаче няма. Монополите убиват малкия бизнес, а калпавото законодателство го доубива. Като да плуваш в басейн със сярна киселина определя правенето на малък бизнес у нас председателят на сдружението "Произведено в България" Кънчо Стойчев.

Кой трябва да се грижи бизнесът да работи нормално? Държавата и нейните органи. Щом това не се случва, изхождайки от думите на Дончев, можем да заключим, че държавата е слаба.

Иначе у нас има доста силни бизнесмени и фирми. И ако не става въпрос за компании, силни например заради благоприятната конюнктура (IT) или добър предприемачески нюх плюс сериозни инвестиции, най-вероятно иде реч за срастване с държавата. Най-вече чрез обществените поръчки. Сега остава да одобрят и финансирането на партиите от бизнеса.

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 153

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 123

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 122

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 202

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 133

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 159

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 202

Македонците ще гласуват на 12 април

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 202

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 107

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ