24 Август 2019събота10:02 ч.

Умни машини за гласуване - честни избори

Как да избегнем бумащината и манипулациите на вота

/ брой: 78

автор:Дума

visibility 877

Инж. Aлександър Чобанов и неговият екип от ИТ-специалисти създадоха българската машина за гласуване и имат готовност да произведат 12 500 броя машини за следващите избори. По-конкретно за евроизборите те имат готовност за 3100 машини, колкото изисква нашето законодателство. Чобанов е внук на кап. Никола Чобанов - участник в Съединението през 1885 г., носител е на Златна значка на ТНТМ през 1985 г. В Чили създава първата фабрика за производство на компютри в столицата Сантяго с марка "Pacard  Bell". У нас е управител на асоциация "Информатици, математици и кибернетици без граници". Организира Национално училище по роботика "НУР - България".


Доц.д-р инж. Емил ПАПАЗОВ

Един от най-важните въпроси, който вълнува българите, е изключването на манипулациите на изборните резултати. Държавните ръководители и лидерите на големи и малки партии също желаят верни и точни изборни резултати, за да видят своето реално влияние и място в обществото. За да реши тази задача, от няколко години у нас работи колектив от специалисти от консорциум "Математици, информатици и роботици без граници" (МИР БГ) със седалище Пловдив.

"Основната цел на нашия екип е да направим изборите в България наистина честни и да се сложи край на недействителните бюлетини, като се спре да се говори за купен вот, казва инж. Чобанов, с когото разговаряме за достойнствата на българската машина за гласуване. Екипът на разработката обединява усилията и труда от няколко години на ИТ специалисти от БАН и ТУ-София в областта на информатиката, роботиката, хардуера и софтуерните програми. Най-важното е, че софтуерът е създаден от български специалисти, които гарантират, че в него липсва т.нар. "зловреден", или лош софтуер, който може да бъде изненада за изборните резултати. Неговото откриване и поправяне е много трудно, изисква дълъг период от време за работа на висококвалифицирани програмисти. А това не винаги може да се гарантира в наемните машини, в които не се познава софтуерът. От нововъведението имиджът на страната само ще спечели както у нас, така и в чужбина, без съмнения за манипулации.  

Оказва се, че 

недействителният вот се получава 

не в момента на гласуването, а при броенето. В този момент голям брой бюлетини получават втора (допълнителна) отметка, като чертичка, чавка или знак, която я прави недействителна. При машинния вот това няма как да се случи, защото бюлетините се отпечатват в момента, в който избирателят гласува и получава електронната си бюлетина - разписка с размери 8 на 8 см, върху която не могат и няма как да се нанасят поправки. Не се налага да се ходи в тъмната стаичка, не е възможно и да се снима с телефон пред комисията за доказателство, че гласуващият е направил "правилния" избор. След гласуването екранът се затваря и тайната на вота е осигурена. Действащият избирателен закон допуска избирателят сам да избира начина на гласуване - с машината или през тъмната стая. От направените демонстрации по много телевизионни студиа и пред правната комисия на парламента стана видно, че на тази машина се гласува за около 30 секунди, дори по-бързо, отколкото да изтеглиш пари от банкомат.

Процедурите накратко са следните: Сутринта, в началото на изборния ден, председателят в присъствието на всички членове на комисията във всяка секция нулира машината с код. Изважда се чист протокол с нулево съдържание, чиито данни с номера на секцията остават в машината. В края на изборния ден протоколът, който машината разпечатва, е готов за секунди с едно натискане на един бутон. Този протокол показва резултата от избора в съответната секция - брой гласували, т.е. брой бюлетини с избрани лица, партии и коалиции. Тези два протокола - нулевият и финалният, са съществената част от изборните книжа, които секцията (СИК) ще предаде в Районната избирателна комисия (РИК) за обобщаване и предаване по-нагоре в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Друг важен момент е, че данните от машината - т.е. подадените гласове, се записват и на флашка. Това е третото подсигуряване на истинския вот. Така вместо да се носят чували с бюлетини, както досега, председателят на СИК ще занесе резултатите във вид на два протокола (нулев и финален), флашката и малка урна, където са бюлетините, които са хартийки колкото касов бон. Още една причина хората да повярват, че техният вот няма да бъде подменен, а ще бъде отчетен коректно, което е мотив, че трябва активно да се включат в изборите.

Така се постига двойно гарантиране на вота на избирателите и на техните кандидати. 

Всеки избирател се регистрира 

с документа за самоличност в СИК, получава карта за еднократна употреба от комисията и с допир до екрана стартира машината. Тогава на екрана се появява във вида на хартиената бюлетина списък на партиите, коалициите и преференциите, изписани с големи букви, за да ги вижда всеки. Отляво са имената на лицата, а отдясно на партиите и коалициите. Апаратът пита за кого ще гласувате. Тогава посочвате предпочитания кандидат и в квадратчето до него се изписва кръстче. Имате опция да помислите и ако сте сбъркали, да се върнете и да отбележите друг кандидат. Предвидена е възможност да не бъде подкрепен никой от кандидатите. Накрая машината отпечатва малката бюлетина с вашия вот. Сгъвате я и я пускате в непрозрачната урна. Очевидно е, че това машинно гласуване е не само приятно, но и забавна среща с техническия прогрес на времето, което доживяхме.

Попитах изобретателя на българската машина за гласуване защо някои развити в техническо отношение страни като Германия, Холандия, Исландия се отказаха от машинното гласуване, което позволи на някои хора малко прибързано да кажат, че то е остаряло и архаично. "Тези въпроси бяха сред основните, с които започнахме работата по машината", обяснява създателят й. Проучихме опита на тези държави и установихме, че отговорът е ясен и логичен. В Германия и другите напреднали технически страни, автоматизацията е пълна, с масово приложение и ползване на интернет. Там се разчита на интернет връзката и за директното изпращане на изборните протоколи в ЦИК. Това е една чудесна възможност за нелоялна изява и амбиции на хакерската каста, която обича често да напомня за себе си и се възползва от това. Поради тази причина умишлено елиминирахме интернет връзката, за да бъдат нашите машини самостоятелни и независими. По този начин те са неуязвими за хакерски атаки и пробиви, както и за други фалшификации. На тях дори не може да им повлияе спирането на тока, защото те имат батерии, с които могат да работят цели 16 часа. 

Наскоро ЦИК обяви обществената поръчка 

за машинното гласуване с прогнозна стойност 7,5 млн. лева без ДДС. На 18 април говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че в конкурса за участие в обявената ОП за наемане на 3000 машини са взели участие три фирми. Това са "Български машини за гласуване" ООД, "Лекс БГ" и "Сиела Норма" АД. 7-членна комисия разгледа техническите спецификации на офертите, за да предложи и препоръча на ЦИК за одобрение коя да избере. 

Б.Р. ЦИК съобщи вчера, че е избрана офертата на "Сиела Норма" АД. Другите двама кандидати са били отстранени - единият предложил много по-висока цена от максималната прогнозна стойност, а предложението на другия не отговаря на изискванията.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 15

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 34

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 969

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 513

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 292

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 348

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ