09 Август 2020неделя19:52 ч.

Умение, но и култура, и морал

/ брой: 226

автор:Стамен Христов

visibility 1213

Своеобразна форма на традициите в лова са ритуалите. Те са израз на уважение към това занимание и почит към дивеча, който е в основата на неговото практикуване.
В някои страни с развито ловно стопанство е традиция всеки ловен излет да завършва с подходящо тържество. Отстреляният дивеч се подрежда на специална площадка в редица, като вдясно се поставят най-едрите екземпляри.
Дребният дивеч се нарежда по видове в отделни самостоятелни редици: първо лисиците с опашки перпендикулярно на тялото, следват зайците, фазаните, патиците, кеклиците, яребиците, бекасите, гълъбите... За по-бързо преброяване всеки десети екземпляр от подредените видове се изтегля с половин тяло напред от редицата. Всички бозайници и птици се поставят да лежат на дясната си страна. На четирите краища на площадката се запалват огньове, образувани от конусовидно наредени дърва.
Обявяването на резултатите от лова се извършва при тържествена обстановка. На това празненство присъстват по задължение всички ловци, гоначи, водачи на ловни кучета, служебни лица. В левия ъгъл откъм главите на дивеча от първата редица застава председателят на ловната дружина. До него от дясно заема място ръководителят на ловния излет. Ловците са построени в една или две  редици с лице към дивеча. На противоположната страна се подреждат служебният персонал, след това водачите на ловни кучета и накрая гоначите.
Ръководителят на ловния излет рапортува пред председателя на дружината за организацията, реда и дисциплината при лова, съобщава и за количеството на отстреляния дивеч по видове и за класирането на ловците. След приемане на рапорта председателят изказва благодарност на всички участници в лова, пожелава им "Наслука" и получава същия отговор.
Ритуалът при индивидуалния лов на едър дивеч завършва с връчване на клонче от широколистно или иглолистно дърво. Клончето, което се поднася на ловеца или се поставя в устата на отстреляния дивеч като "негова последна храна", се откъсва от дърво или храст близо до мястото, но в никакъв случай не се отрязва с нож или отсича. Обикновено тази процедура се извършва от служебното лице, което придружава ловеца.
При поднасянето на клончето се спазват редица строго определени порядки, които са различни в отделните страни. Като общо правило длъжностното лице потапя клончето в кръвта на дивеча, след което сваля шапката си, поставя клончето върху него така, че да сочи към ловеца и след това му го предава с няколко благодарствени думи. Ловецът го поема с дясната си ръка, забожда го от дясната страна на ловната си шапка и се ръкува със служебното лице, като му благодари.
След завършване на тази церемония дивечът се изкормя, ловецът получава трофея, а месото или се разпределя по жребий между участниците в лова, или се предава на съответното горско или ловно стопанство според изискванията.

 

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 41

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 43

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 38

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 39

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ