20 Юли 2019събота13:22 ч.

снимка интернет

Украйна получи Църква на Порошенко

Заради предизборната си кампания президентът олигарх още повече задълбочи разкола в страната

/ брой: 244

автор:Георги Георгиев

visibility 993

"Нашата власт се държи като ликвидационна комисия. Както биха казали американците: ако се държат като ликвидационна комисия, говорят като ликвидационна комисия, изнасят си парите като ликвидационна комисия, може би това е ликвидационната комисия". Така коментира преди седмица пред популярната интернет-телевизия "Укрлайф" актуалната ситуация в Украйна известният политически технолог Дмитрий Джангиров. 

В събота, 15 декември, денят в който през 1448 г. Руската православна църква става независима от Константинопол заради унията му с католиците, режимът на Петро Порошенко направи поредната крачка към ликвидацията на Украйна в този й вид, след като задълбочи решително разкола в обществото. Този път под формата на "обединителен събор" в киевския събор-музей "Света София", който произведе на бял свят по думите на Порошенко "Автокефална поместна православна църква" на Украйна. За неин началник бе избран 39-годишният митрополит Епифаний, който до този момент е епископ към непризнатата от православния свят Украинска православна църква Киевска патриаршия, оглавявана от лъжепатриарха Филарет. 

Тази структура, която по устава си се нарича Православна църква на Украйна, обединява две неканонични, непризнати от никого църкви - УПЦ (КП) и маломерната Украинска автокефална православна църква. Предстои тя тепърва да получи своята независимост и признание от Вселенската патриаршия. Надеждите на разколниците бяха, че ще получат документа за това от Вселенския патриарх Вартоломей преди събора в събота, по точно на последното за годината заседание на Синода във Фенер, провело се на 29 ноември. То обаче не доведе до връчването на прословутия "томос" и по официална информация събитието е отложено за 6 януари 2019 г. в навечерието на Рождество Христово по Юлианския календар. 

Украинските медии пишат, че една от причините за това отлагане било настояването на патриарх Вартоломей, освен двете неканонични църкви, които не са признати и от него, в събора да участват поне 30-40 епископи от признатата от целия православен свят Украинска православна църква към Московската патриаршия - УПЦ (МП). Така поне е съобщил пред местните медии бившият председател на Държавния комитет на Украйна по делата на националностите и религиите Юрий Решетников. Тази бройка, при положение, че каноничната УПЦ (МП) има общо 96 епископи, е трябвало да послужи за легитимност  на новата църковна структура в очите на православния свят. 

Тези планове обаче се провалиха гръмовно 

Само двама (вече бивши) митрополити - виницкият Симеон и переяслав-хмелницкият Александър предадоха УПЦ (МП) и се съгласиха да участват в събора, но това очевидно не е достатъчно за легитимизацията на новата Автокефална поместна православна църква. Порошенко може и да цитира пред събраната от цяла Украйна масовка пред "Света София" Тарас Шевченко, че "Украйна вече няма да пие от московската чаша, московска отрова", но истината е, че каноничната църква устоя на натиска, заплахите, обиските, арестите, внушенията и демонстрира сплотеност и твърдост. Другояче не може и да бъде. По официалната статистика само 70 енории за пет години са минали на страната на разколниците и то след силово завземане на храмовете.  

Сега излиза, че Вселенската патриаршия е на път да легитимира две разколнически църкви, а не да създаде единна украинска църква. Рангът на тази "обединена църква" е по-нисък не само от този на УПЦ (МП), но и от неканоничната УПЦ (КП), чийто членове знаеха, че имат патриарх, пък макар и фалшив. Сега украинските националисти ще трябва да преглътнат факта, че главата на тяхната църква 

ще бъде със доста по-нисък ранг 

от този на ненавистния им руски патриарх Кирил. Според устава на тази неканонична църква тя е напълно подчинена юридически, канонично и политически на Вселенската патриаршия. Никаква автокефалност не я заплашва, казват богослови, защото мирото ще бъде получавано само от Фенер, канонизацията на светците ще се утвърждава от Вселенската патриаршия. Отделно стои въпросът как патриарх Вартоломей ще връчва догодина томоса на митрополит Епифаний, след като самият Вартоломей потвърждава, че УПЦ (КП) е неканонична.

Това няма как да се възприеме позитивно в православния свят. Показателно е, че в събота нямаше поздравителни писма към "обединителния събор" от другите православни църкви. В самата Вселенска патриаршия също няма единство по въпроса. Диоклийският митрополит Калист заяви в интервю за сайта "Слово на богослова", че позицията на Вартоломей не го радва и той подкрепя позицията на Московската патриаршия, че Украйна е към Руската православна църква. "Съборът" беше осъден и от българския Видински митрополит Данаил. В интервю за сайта "Гласове" той каза: "Какъв може да бъде резултатът от един събор, който е свикан в противоречие с каноничния ред, и в който участват лица, които са извън църквата? Според мен този събор няма да изцели разделението сред вярващия народ в Украйна, а ще го задълбочи". Всъщност съботното събитие в Киев няма нищо общо с църквата и православието 

Това бе политическо мероприятие, тясно свързано с предизборната кампания на президента Порошенко, който макар и напълно губещ според социологическите проучвания, се бори за всеки процент гласове, дори с цената да вкара държавата си в религиозна война, която ще бъде на цялата територия на остатъчна Украйна. Страната, разкъсана на две първо от гражданската война в Донбас, а после и доразцепена на три с избирателното военно положение, което засяга основно рускоезичните области, сега е окончателно разчекната на четири с разделянето на правилна и неправилна църкви. На държавна и антидържавна църква. 

Един от най-старите киевски свещеници Всеволод Рибчински вече призова вярващите да защитят храмовете си от разколниците. В интервю пред група от Съюза на православните журналисти той каза: "За двайсет години съм построил пет храма и просто така на неканоничната църква няма да ги дам. Много хора ми звънят и казват: ако започнат да ги завземат, може да разчитате на нас."

Според някои мнения задълбочаването на разкола в украинското общество е част от по-голямата операция за зейването на незапълнима пропаст между украинци и руснаци, за нанасянето на максимални поражения върху самочувствието на руския народ, включително тази негова част, която живее в Украйна. Няма нищо случайно, че посолството на САЩ в Киев първо и комай единствено поздрави разколниците с "обединителния им събор", който бе наречен исторически. Още по-неслучайно бе, че на 13 декември т. нар. патриарх Филарет от името на УПЦ (КП) награди с орден "Св. Андрей Первозвани" бившия зам.-директор на ЦРУ Джак Дивайн, който участва навремето в преврата срещу Салвадор Алиенде. Орденът му бе връчен за помощта на САЩ "заради подкрепата на украинската независимост и създаването на единна поместна украинска православна църква", пише изданието "Вести". 

Какво по-добро доказателство, че т.нар. създаване на единна украинска църква 

е просто поредната спецоперация 

на САЩ срещу Русия 

Възникналата структура вече бива наричана иронично Църквата на Порошенко, нещо като секта на Свидетелите на гибелта на Русия, която черпи сили от разединението и разрушението. Нищо ново, което да не е виждала тази част от света. Както казва отец Всеволод: "Пожелавам на управляващите да не пипат църквата. При комунистите имаше и НЕП, и огромно въодушевление, и много нещо беше построено до 1937 г. А после се захванаха с църквата и всичко тръгна надолу: война, разруха, глад... И къде са сега комунистите? Няма ги комунистите! Поради това желая на властите - не пипайте църквата!"

Това предупреждение няма да бъде чуто. Господ вече е отнел ума на тези хора. Предстои наказанието. 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ