05 Април 2020неделя21:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Удоволствията, които удължават живота

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 1243

Ако попитате някой психолог, той би потвърдил, че всяко удоволствие удължава живота. А най-често посочваните диети и физически упражнения далеч не са единствените условия за "вечна младост и дълъг живот". За някои други се замисляме по-рядко, но това съвсем не означава, че тяхното действие трябва да се подценява...

Любовта


Докато човек обича, се чувства млад и истински жив. Американски учени дори са изчислили, че любовта удължава живота средно с 5 години. Наблюденията на техни израелски колеги показват, че мъжете, които обичат съпругите си, страдат с 50% по-рядко от сърдечни заболявания в сравнение с техните връстници, които имат проблеми с половинките си.
На Международната конференция по въпросите на стареенето и дълголетието австралийският професор Марк Коен посвещава цял доклад на това, че не само любовта към партньора прави нашия живот по-дълъг и по-радостен, а всяка нейна форма - любимо хоби, работа, домашен любимец, красотата на природата или дори любовта към самия себе си. Според учения самодоволните хора практически не са подложени на стрес и затова много по-рядко страдат от сърдечни заболявания. Коен определя любовта като нещо, което сякаш кара времето да спре. Всяко занимание, при което сте напълно съсредоточени върху това, което правите, и буквално губите представа за времето, е любовно занимание. Има достатъчно научни потвърждения, че удоволствието, което получава човек от такова занимание, наистина удължава неговия живот.

Целувките


Хората, които често се целуват, живеят средно с 5 години по-дълго, твърдят британски учени, защото според тях, когато се целуваме, в организма се активизират невропептидите, които регулират обмяната на веществата, повишават имунитета, подобряват паметта и дори регулират съня. Пулсът по време на целувка се повишава до 120 удара в минута, съответно се покачва и кръвното налягане, изтласкването на кръвта снабдява клетките с повече кислород, изработват се ендорфини, хормоните на щастието, които ни помагат да гледаме положително на света. Организмът преживява малък стрес, но този стрес е полезен, той ободрява и тонизира.

Леността

Според една от теориите за стареенето, колкото по-бавно протича обмяната на веществата в тялото на човек, толкова по-дълго живее той и толкова по-късно идва старостта. Всяко живо същество е надарено от природата с определено количество енергия, ние, хората, сме с 2500 кДж на 1 грам тегло. Но колко бързо изразходваме това количество зависи от самите нас.
Затова не забравяйте от време на време да се спирате, отпускате или просто да мързелувате. Не натоварвайте твърде много мускулите си. Спортните занимания трябва да носят удоволствие, а не да пренапрягат тялото си. Разумната тренировка спомага за по-бавния ритъм на сърцето в спокойно състояние и за икономичната работа на всички системи в организма.

Сексът

Лесно е да го наречем най-приятното лекарство срещу старостта. Защото сексът укрепва сърцето. Изследвания, проведени в Ирландия, показват, че при мъжете, на възраст 40-55 години, които правят секс 3 пъти седмично и по-често, вероятността от инфаркт и инсулт е 2 пъти по-ниска. Сексът е прекрасна профилактика и на диабета от тип II, който зачестява с напредването на възрастта. След оргазъм и при мъжете, и при жените са повишава нивото на инсулина и се подобрява въглехидратният обмен.
В кръвта си сексуално активните хора имат с 30% повече антитела, т.е. имунната им система е по-силна. Затова и тези хора боледуват по-рядко.
Сексът е и добро обезболяващо средство и профилактика на депресията. По време на секс се произвеждат ендорфини, които са естествен аналог на морфина. Сексът премахва болката при мигрена или артрит.
При редовен секс се увеличава количеството колаген в кожата, а това я прави гладка и я предпазва от бръчки. Сексът предпазва мъжете от прекомерното количество тестостерон. Големите количества от този хормон ускоряват обмяната на белтъчините и жизненият цикъл протича по-бързо.
Но всичко това не важи, когато става дума за секс без любов или поне без взаимна симпатия!

Смехът

Още древните мъдреци са смятали, че пристигането на цирк в града носи много по-голяма полза на хората, отколкото цял керван с лекарства.
Днес е доказано, че когато се смеем, кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното налягане спада с 10-20 мм. Затова често наричат смеха профилактика на инфаркта и инсулта.
Освен това той подобрява и имунитета. Нивото на ендорфини и серотонин в организма на смеещия се се повишава, затова смехът е успешна профилактика срещу депресията. Изчислено е, че двеминутният смях е равностоен на 45-минутна почивка.
Смехът има и отношение към красотата, когато човек се смее, лицевите мускули се движат, диафрагмата се съкращава по-бързо, белите дробове работят с пълна сила, ускорява се кръвният ток, подобрява се подхранването на кожата и мозъка, бузите розовеят, повишава се настроението.
Смехът подобрява и апетита, а е полезен и за мозъка. При смеещия се човек двете мозъчни половини работят в идеален синхрон, т.е. мозъкът може по-успешно да се справи с различните интелектуални задачи.
 

Кратки новини

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 65

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 65

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 42

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ