12 Декември 2018сряда22:50 ч.

У нас жените получават 14% по-малко от мъжете

Българките са първи в Европа по трудов ангажимент в информационно-комуникационните технологии

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 156

Жените в ЕС все още печелят средно с 16,2% по-малко от мъжете. В България тази разлика е 14,4%, стана ясно по време на националната конференция "Ден на равното заплащане между жените и мъжете - българският отговор", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и КНСБ. 

И за България е характерна тенденцията жените мениджъри да са по-малко от мъжете. Но докато в ЕС те са 32%, у нас са 44%. В същото време българките многократно повече от европейките споделят неудовлетворение от възможността да съвместяват личния с професионалния живот. Все още се внушава, че жените отказват ръководни постове заради по-високата отговорност. 

У нас 22% от работещите мъже и 34% от жените са с висше образование и въпреки това жените в много сектори са значително по-ниско платени. Например заетите във водоснабдяването и енергетиката жени вземат с над 1/3 по-малко от мъжете, а в здравеопазването средно с 30% по-малко. В строителството и в администрацията обаче не е така. Обяснението е, че например заетите в строителството жени са предимно проектанти и архитекти, поради което заплатите им са по-високи. Според социолози обаче жените "не се продават изгодно" на пазара на труда, поради което високодоходните длъжности се окупират от мъже.   

Над 44% от жените у нас са в риск от бедност, подчерта вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Причината отново е, че повече от половината заети жени са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната заплата е между 670 и 900 лв., при условие, че средната за страната заплата е 1135 лв. В риск от бедност са жените с ниско образование, едночленните домакинства (например възрастни вдовици), както и половината пенсионерки. Според статистиката 2/3 от българските жени твърдят, че трудно преживяват с доходите си и едва свързват двата края. 

В България има 52 университета, които обучават кадри, ненужни на бизнеса, стана ясно от презентацията на доц. Лили Димова. 

Според прогнозите на социолозите изкуственият интелект ще оставя без работа много хора с традиционни професии, например касиери във веригите магазини, където все повече хора плащат с карти, продавачите, тъй като все повече клиенти пазаруват онлайн. Затова е необходимо и обучението на подрастващите да бъде насочено към новите професии и променените тенденции на пазара на труда. В това отношение България е първенец в Европа по жени, работещи в сектора на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) - близо 28% от заетите в сектора, докато в ЕС този процент е едва 16. Над 30% от момичетата у нас завършват ИКТ. 

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242