20 Юли 2019събота12:54 ч.

Тук просто увяхваш

/ брой: 50

автор:Ева Костова

visibility 712

От България вече изтичат и "работни ръце", не само "мозъци", констатира изследване на младежта у нас. Водеща, естествено, е материалната мотивация при емигрирането на българите, и на тази стъпка са по-склонни младите с основно образование. И докато работодателите се вайкат, че трудно намират хора за работа, а не правят нищо за тези хора, проблемът с кадрите стана за България ограничител на икономическия растеж и на бъдещето й изобщо. Най-лесно е да кажеш: мързеливи са, не четат, само знаят да пазаруват, каквито навеи има в изследването. Като се забравя, че поколението на милениумите, родените от 1980 до 2000 г., е трудно за разгадаване в далеч по-развити страни от нашата. Тук те увяхват като цвете, още преди да се разцъфтели. Много са тъжните изводи, които следват от това, но в България и забравяме, и не адресираме проблема там, където му е мястото. Та да има възпроизводство сред поколенията и различните сфери на живота. Поколенията, които държат властта, много ревностно пазят позициите си. Когато пък се говори за младежка безработица, трябва да е ясно какво се предлага на будни търсещи хора, а не да им се подхвърлят трохи от трапезата на преяли велможи. В България 1,6 милиона са увехналите. До 30-годишна възраст, като своите връстници по света, те искат да бъдат признати като личности, да бъдат ръководени не от мухльовци, а от специалисти, способни на личен пример, да палят и техния ентусиазъм, да ги мотивират и да ги водят към успеха.

Трябва ли да виним младите, щом условията у нас не предлагат нищо подобно. Тук се води борба за оцеляване - тежко и сиво занимание. Примери? Ето един от вчерашния ден, както се казва - при проверки на ГИТ са установени 27,3 млн. лв. неразплатени възнаграждения от фирмите. Някои от тях обещават да ги платят някога. Коментарът е излишен.  

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ