15 Септември 2019неделя13:06 ч.

Интервю

Цветелина Пенкова: Младите не са декор в БСП

Всички се нуждаем от повече справедливост в живота си, твърди кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 96

автор:Павлета Давидова

visibility 665

Цветелина Пенкова е магистър по финансова икономика от Университета в Оксфорд. Работи в инвестиционната платформа Hayfin Capital Management от 2017 г. Владее английски, немски и руски език.

"Няма как да има ефективна борба с корупцията, ако не водим паралелна борба и с бедността."

- Дълго време сте живели в Лондон, как Брекзит се отразява на сънародниците ни, а и на жителите на Острова. Има ли решение на този казус?

- Много българи, живеещи във Великобритания, са разбираемо притеснени от липсата на яснота и потенциалните ограничения, които биха били наложени върху гражданите от Европейския съюз. При липса на взаимноизгодна сделка между двете страни е вероятно много от българите да изгубят правото си на работа и постоянно пребиваване на територията на Обединеното кралство.  

Единственият начин тази несигурност да приключи е да бъдат финализирани преговорите за Брекзит, но това в момента не е възможно поради липсата на консенсус в Британския парламент, който засега отказва да одобри сделката на Тереза Мей. Преговорите по Брекзит ще са едно от предизвикателствата и в следващия Европейски парламент. От голямо значение е и как ще протекат европейските избори във Великобритания и каква заявка ще даде обществото.

- Вие сте една от изненадите в листата на БСП, какво ви накара да приемете номинацията?

- Първата причина е моето виждане за политиката - трябва да се прави от хора, които освен професионализъм притежават и човешкото желание да помагат на другите. Това е важно за мен, не ми стига да знам, че съм се реализирала, искам повече млади хора да имат шанс за добро образование, да срещат подкрепа за инициативите и предприемчивостта си. През последните години все повече мои връстници навлизат на ключови позиции в партията и в парламента, което е доказателство, че в БСП не сме декор. Радвам се на техните успехи и се надявам аз също да оправдая доверието. 

- Пречка или предимство е младостта за политиката и има ли кауза, която да обедини всички млади българи?

- Младите хора в България са израснали на фона на постоянните оставки, протести, скандали и корупция, особено през последните 10 години. Това обяснява защо младежите у нас разбираемо странят от участие в политическия живот на страната, асоциират политиката с нещо нечестно, непочтено и задкулисно. Всички се нуждаем от повече справедливост в живота си. За съжаление, в България доброто образование и личностни качества не са логичната добра основа за развитие. На важни позиции в държавата ни са посредствени хора, сложени на постовете си по неясни критерии или само заради партийна принадлежност. Това демотивира и отблъсква, а понякога е и много опасно. Младостта е предимство само за първо впечатление, след това трябва много старание и упорита работа. 

- Трябва ли България да промени нещо в политиката си за българите зад граница?

- Преди всичко е нужно да се фокусираме върху създаването на повече възможности за работа и достигането на европейски стандарт на живот в България. В чужбина по различни данни живеят над 2 милиона българи и огромна част от тях желаят да се приберат, но са възпрепятствани от липсата на условия и шансове за развитие у нас. Затова и връщането на младите хора в България ще бъде един от основните ми приоритети като член на Европейския парламент. 

- Коя е причината, поради която българите трябва да предпочетат БСП на предстоящия евровот? 

- Няколко са причините. След броени дни всички имаме възможност да покажем оценката си към сегашното управление и да изберем дали да продължим по този път - уж на икономически растеж, уж на големи инвестиции и инфраструктурни проекти и в същото време на бедност, на все по-недостъпно здравеопазване, на липса на сигурност в ежедневието. БСП е различният път, този, който се строи за хората, а не за комисиони от строителните фирми. Път, по който всеки да има шанса и подкрепата на държавата, а не само тези, които са близки до властта. Няма безгрешна партия, но е важно политиците да се занимават с истинските проблеми на хората. Стандартът на живот на българите трябва да е първата ни задача. 

- Само преди няколко месеца посочихте пред ДУМА, че един от основните проблеми в България е корупцията. Как този проблем може да бъде решен?

- Доказано е, че бедността и корупцията са двете страни на една и съща монета. Няма как да има ефективна борба с корупцията, ако не водим паралелна борба и с бедността. Нито едно решение няма да има резултат, ако няма подкрепата на обществото. Една важна крачка в правилната посока е създаването на европейска прокуратура, която да следи за начините, по които се усвояват и разходват средствата от европейските фондове. 

- Вече проведохте стотици срещи в страната, кои са основните очаквания на избирателите? 

- Някои от очакванията са свързани с доходите, с подобряване на средата на живот. Но всички завършват с едно - отстояване на достойно място на България в Европа. Двойните стандарти и в храните, и в отношението към страната ни са обидни. Имаме своята история и принос към Европа и не бива да го забравяме.

- Мотото на кампанията е "Справедливост сега". Кои са най-несправедливите политики на ЕС, които трябва да бъдат променени?

- Според мен през последните години политиките, провеждани от ЕС, се отчуждиха от гражданите на държавите членки. Те станаха неразбираеми за тях. Един от най-наболелите проблеми е тенденцията към свръхрегулация. Гражданите вече са неспособни дори да се информират за техни нови права и задължения, камо ли да спазват новите регулации или да се ползват от предоставените им възможности. Този ракурс на законотворчество трябва да бъде променен и ЕС да започне наистина да работи за една Европа на хората. 

- Какво ще е първото нещо, което бихте направили, ако бъдете избрана за евродепутат?

- Да посетя регион, който не успях в кампанията. Избирателите ни трябва да знаят, че са важни не само по време на избори, а са смисълът на нашата работа в Европарламента. 

- В коя сфера смятате, че ще сте най-полезна като евродепутат?

- Моята експертиза се базира на образованието ми като финансист и на опита, който съм натрупала в хода на работата ми с млади хора и с българи в чужбина. Именно поради тези причини считам, че работа в сферата на младежките политики, повишаване на техните шансове за реализация и развитие ще бъдат фокусът на работата ми там. Ще работя за повече средства, които да бъдат разпределени по най-болните сфери, а не от властимащите в България неправомерно, както се е случвало често досега. 

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ