22 Януари 2019вторник03:55 ч.

Цирк до дупка

/ брой: 218

автор:Мая Йовановска

visibility 711

Няма човек в държавата, който да не знае, че БДЖ-то го е закъсало. Това полумъртво състояние на железопътния ни превозвач не е от вчера. Положението му обаче през годините, в които то се управлява под мъдрото ръководство на ГЕРБ, стана направо катастрофално. Властта от години се мъчи да абдикира от проблемите на дружеството, които рефлектират върху какво ли не, най-тежко - в по-малките населени места. Независимо, че шефът на холдинга Владимир Владимиров, който се прочу основно с отборчето по футбол, спретнато под шапката на БДЖ, не спря да се хвали как намалил дълговете на превозвача - разрухата е пълна.  

А това, че влаковете вече са толкова стари, та експерти поставиха под съмнение безопасността? А фактът, че пътниците и превозите стават все по малко? Съвсем неотдавна холдингът имаше опасност дори да загуби не само влакове, но дори и сградата си в центъра на София, заради доброто управление на дълговете от ръководството. А кражбите и скандалите с обществените поръчки? За капак и търгът за новите локомотиви беше обжалван. Всичко това сякаш е без значение за властта.

Вчера обаче гръмна новината, че ръководството е подало оставка. Министър Росен Желязков поискал това от тримата членове на СД на холдинга - Велик Занчев, Владимир Владимиров и Филип Алексиев. Само ден-два по-рано Желязков бе принуден да признае, че е разпоредил пълна проверка на БДЖ. Пред медиите обаче казва, че тепърва щял да се запознава с мотивите на тримата. Неофициално се твърди, че бил бесен на Владимиров за внесения без негово знание в ДАНС доклад за скандални обществени поръчки. 

Ще е интересно да разберем какво се крие в този доклад, както и да видим каква ще я свършат новите началници. Или отново ни разиграват някакъв медиен цирк, за да прикрият нещо, което иначе ще ни представят като грижа за състоянието и бъдещето на БДЖ. А пък тъкмо вчера стана известно и това, че ЕК ще съди България заради пропуски в безопасността на жп транспорта... 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14