14 Ноември 2018сряда19:22 ч.

Цирк до дупка

/ брой: 218

автор:Мая Йовановска

visibility 324

Няма човек в държавата, който да не знае, че БДЖ-то го е закъсало. Това полумъртво състояние на железопътния ни превозвач не е от вчера. Положението му обаче през годините, в които то се управлява под мъдрото ръководство на ГЕРБ, стана направо катастрофално. Властта от години се мъчи да абдикира от проблемите на дружеството, които рефлектират върху какво ли не, най-тежко - в по-малките населени места. Независимо, че шефът на холдинга Владимир Владимиров, който се прочу основно с отборчето по футбол, спретнато под шапката на БДЖ, не спря да се хвали как намалил дълговете на превозвача - разрухата е пълна.  

А това, че влаковете вече са толкова стари, та експерти поставиха под съмнение безопасността? А фактът, че пътниците и превозите стават все по малко? Съвсем неотдавна холдингът имаше опасност дори да загуби не само влакове, но дори и сградата си в центъра на София, заради доброто управление на дълговете от ръководството. А кражбите и скандалите с обществените поръчки? За капак и търгът за новите локомотиви беше обжалван. Всичко това сякаш е без значение за властта.

Вчера обаче гръмна новината, че ръководството е подало оставка. Министър Росен Желязков поискал това от тримата членове на СД на холдинга - Велик Занчев, Владимир Владимиров и Филип Алексиев. Само ден-два по-рано Желязков бе принуден да признае, че е разпоредил пълна проверка на БДЖ. Пред медиите обаче казва, че тепърва щял да се запознава с мотивите на тримата. Неофициално се твърди, че бил бесен на Владимиров за внесения без негово знание в ДАНС доклад за скандални обществени поръчки. 

Ще е интересно да разберем какво се крие в този доклад, както и да видим каква ще я свършат новите началници. Или отново ни разиграват някакъв медиен цирк, за да прикрият нещо, което иначе ще ни представят като грижа за състоянието и бъдещето на БДЖ. А пък тъкмо вчера стана известно и това, че ЕК ще съди България заради пропуски в безопасността на жп транспорта... 

 

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 0

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 236

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 154

Росен Желязков призна за окаяното състояние на БДЖ

автор:Дума

visibility 98

Атакуват пред ЕК сделката за "Сосиете Женерал Експресбанк"

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 221

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 221

Груевски се крие във вилата на Орбан

автор:Дума

visibility 75

САЩ с нови закани към Китай

автор:Дума

visibility 83

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 451

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 346

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 238

/ брой: 221

Има ли трудна работа за вършене, дайте я на авджиите

visibility 41

/ брой: 221