18 Юни 2021петък14:11 ч.

Цинично е

/ брой: 62

автор:Велиана Христова

visibility 724

Статутът на болниците като търговски дружества, за чиято отмяна в ГЕРБ не щат и да чуят, дава нови плодове насред пандемията. Точно сега, когато лечебните заведения са претъпкани с болни от КОВИД-19 и се връзват на фльонга, за да спасяват хората, здравното министерство пусна... конкурсите за директори на болниците с над 50% държавно участие в цялата страна. На места вече има назначени директори, на други тепърва се подават документи. Правилото било да се преизбират досегашните шефове. Тъй ли? Преизбират се, ако са угодни на властта, другите - треперете, ако не сте с нас!

Вместо да се занимават с влошаващите се  проблеми от пандемията, кандидатите за директори пишат управленски концепции! Сагата започна от октомври м.г., когато по Закона за публичните предприятия министерствата започнаха да обявяват конкурси за шефове и ръководства на фирмите. Тъкмо сега, от февруари насам, стахановски се активира Министерството на здравеопазването със серия конкурси за големите болници, пардон - фирми. Такъв им бил срокът по закона. МЗ избира директор, представител на държавата в болничните бордове и управител. "Независим" член в бордовете ще бъде избиран от Агенцията за публичните предприятия. Законът за висшето образование, в който има правила и за университетските болници, ряпа да яде. 

Дните на това правителство са преброени, но свои хора то ще остави на възлови позиции. Досегашният депутат от ВМРО и кандидат за новия парламент д-р Калин Поповски например, вече е представител на държавата в Съвета на директорите на УМБАЛ "Св. Георги Странски" в Плевен. Че се и хвалят с това.

А междувременно и без това ошашавените от наплива на пациенти лекари и сестри по болниците не смеят да гъкнат за проблемите в отделенията, да не подлеят вода на сегашните си шефове. Много удобно - хем свои хора, хем системата си трае за безобразието, докарано от властта. И слухове - бол, понеже в разрез със законите няма информация дори за това кои са кандидатите в конкурса. Накрая - избрани, и толкоз! Цинично е да залагаш живота и здравето на хората в името на собствената си власт.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 537

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 343

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ