17 Февруари 2019неделя10:24 ч.

Здраве

Трудът вече не краси човека, а го поболява

Работохолизмът е нелечим и докарва високо кръвно до живот

/ брой: 27

автор:Аида Паникян

visibility 766

Няколко часа повече работа седмично увеличават риска от хипертония с 14%, а при 10 часа - с 29%. Това сочат резултатите от изследване на американски учени от Университета на Калифорния в Ървин (University of California in Irvine). Предишни изследвания показаха, че сътрудниците, оставащи редовно до късно на работа, са подложени на по-голям риск от различни заболявания, травми и сърдечни пристъпи. Жените, работещи до късно, пушат повече, прекаляват с храната и по-малко спортуват, припомнят изследователите. В проучването им са участвали 24 205 жители на щата, проследени няколко години. Резултатите са публикувани в специализираното издание на Американската кардиологична асоциация - Hypertension. Заключенията на учените са, че дори 

няколко часа повече работа седмично вредят

на организма. В сравнение с тези, които работят по-малко от 40 часа седмично, при хората, които работят от 41 до 50 часа, рискът от развитието на хипертония е с 14% по-голям. При работещите над 51 часа седмично рискът става с 29% по-голям. 

Според Дийн Бейкър, съавтор на изследването и директор на Центъра за медицински изследвания, при зле платените работници, работещи на конвейер повече от 40 часа седмично, рискът да се разболеят е най-голям. 

През 2003 г. средностатистическият работник в САЩ се е трудил около 2000 часа годишно, японецът - 1950, а европеецът - 1650.

Хората, страдащи от работохолизъм, не са регистрирани като болни. Работохолизмът не се поема от здравни осигуровки. Вместо диагнозата "работохолизъм", лекарите констатират

"психическо страдание"

твърди Щефан Попелройтер, психолог в университета в Бон, съобщава Дойче веле. Според Попелройтер работохолиците в Германия са между 200 и 300 хил. Той смята, че "става дума за един вид компенсация на определени страхове - чувство за малоценност, недостиг на признание". Попелройтер констатира, че много работохолици на възраст между 35 и 40 г. страдат от инфаркти и инсулти, съпътстващо е чувството, че са изхабени, че животът им е безсмислен. Най-големият проблем е, че работохоликът не може да се подложи на въздържание или на лечение, за разлика от алкохолика.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32