22 Януари 2019вторник03:59 ч.

Тръмп отстрани правосъдния министър

Демократите обмислят ново разследване дали негова компания не е прала руски пари

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 529

По искане на президента Доналд Тръмп правосъдният министърът и главен прокурор Джеф Сешънс подаде оставка в нощта след междинните избори в САЩ и на фона на нови закани за разследване на руската връзка на президента Доналд Тръмп, предадоха медиите. "По ваше желание подавам моята оставка", отбелязва Сешънс в писмото си до Тръмп. 

Уволнението на бившия сенатор от Алабама се очакваше. Той бе един от първите поддръжници на президентската кампания на Тръмп. Но ядоса Тръмп с решението си през март 2017 г. да си направи отвод от надзора на разследването на руската намеса в президентските избори от 2016 година. Сешънс взе това решение след разкрития, че е имал две срещи с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, за които не е съобщил на изслушването си в Сената при разглеждането на кандидатурата му за министър и главен прокурор, когато е бил запитан за контакти между хора от предизборния екип на Тръмп и Москва. И понеже не бе направил това, Сешънс бе обвинен в лъжа под клетва.

За и.д. главен прокурор президентът назначи Матю Уитакър, досегашния началник на кабинета на Сешънс. Според в. "Ню Йорк таймс" назначаването на Уитакър повдига въпроси за бъдещето на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса. Президентът може да се опита да наложи контрол върху разследването. Уитакър вече е критикувал обхвата на това разследване и е казвал, че Мълър ще отиде твърде далеч, ако започне да проверява финансите на семейство Тръмп - по думите му това би показало, че разследването на Мълър е "обикновен лов на вещици". Отделно Уитакър в миналото се е изказвал публично, че евентуален приемник на Сешънс може да намали толкова много бюджета на Мълър, та разследването му на практика да спре, пише изданието. 

Оставката на Сешънс стана факт, след като Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата на представителите. От януари догодина демократите ще имат възможността да изпращат призовки за явяване на изслушвания в Конгреса, отбелязва "Вашингтон пост".  Очаква се демократите да започнат по-щателно разследване на намесата на Русия в президентските избори в САЩ и контактите на Тръмп с Кремъл. Те вече призоваха Мълър да бъде оставен да си върши работата и се ангажираха да разследват дали уволняването на Сешънс е имало за цел да възпрепятства работата на специалния прокурор.

В същото време демократите разглеждат възможността да задейства разследване на информацията, че компанията Trump Organization се е занимавала с пране на руски пари. Това обяви старшият конгресмен Адав Шиф, смятан за председател на комитета по разузнаването в новата Камара на представителите. "Вече имаше заслужаващи доверие твърдения, че руснаци са могли да перат пари чрез Trump Organization. Членовете на нашия комитет смятат, че политиката на САЩ не трябва да зависи от такъв лост на влияние, какъвто руснаците имат върху президента", заяви Шиф в интервю да сп. The Atlantic.

Преизбираният сенатор демократ Бръни Сандър предупреди Тръмп, че ако възпрепятства работата на Мълър, това ще бъде свързано с оставката на Сешнъс. Самият Тръмп заяви на пресконференция, че няма да спира разследването на Мълър. Макар да критикуват разследването, републиканците настояват Тръмп да не го спира, за да станат известни заключенията от него. Демократите пък предупредиха президента, че ако възпрепятства разследването, това ще означава препятствие пред закона. Досега екипът на Мълър е привлякъл под отговорност или e получил доводи за виновност от 32 души и компании.

Президентската съветничка Келиън Конуей заяви по телевизия АБС, че в избирателните окръзи на демократите не е видяла силно желание на избирателите да се разследва руската връзка.  

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14