13 Ноември 2018вторник06:32 ч.

Тръмп отстрани правосъдния министър

Демократите обмислят ново разследване дали негова компания не е прала руски пари

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 196

По искане на президента Доналд Тръмп правосъдният министърът и главен прокурор Джеф Сешънс подаде оставка в нощта след междинните избори в САЩ и на фона на нови закани за разследване на руската връзка на президента Доналд Тръмп, предадоха медиите. "По ваше желание подавам моята оставка", отбелязва Сешънс в писмото си до Тръмп. 

Уволнението на бившия сенатор от Алабама се очакваше. Той бе един от първите поддръжници на президентската кампания на Тръмп. Но ядоса Тръмп с решението си през март 2017 г. да си направи отвод от надзора на разследването на руската намеса в президентските избори от 2016 година. Сешънс взе това решение след разкрития, че е имал две срещи с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, за които не е съобщил на изслушването си в Сената при разглеждането на кандидатурата му за министър и главен прокурор, когато е бил запитан за контакти между хора от предизборния екип на Тръмп и Москва. И понеже не бе направил това, Сешънс бе обвинен в лъжа под клетва.

За и.д. главен прокурор президентът назначи Матю Уитакър, досегашния началник на кабинета на Сешънс. Според в. "Ню Йорк таймс" назначаването на Уитакър повдига въпроси за бъдещето на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса. Президентът може да се опита да наложи контрол върху разследването. Уитакър вече е критикувал обхвата на това разследване и е казвал, че Мълър ще отиде твърде далеч, ако започне да проверява финансите на семейство Тръмп - по думите му това би показало, че разследването на Мълър е "обикновен лов на вещици". Отделно Уитакър в миналото се е изказвал публично, че евентуален приемник на Сешънс може да намали толкова много бюджета на Мълър, та разследването му на практика да спре, пише изданието. 

Оставката на Сешънс стана факт, след като Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата на представителите. От януари догодина демократите ще имат възможността да изпращат призовки за явяване на изслушвания в Конгреса, отбелязва "Вашингтон пост".  Очаква се демократите да започнат по-щателно разследване на намесата на Русия в президентските избори в САЩ и контактите на Тръмп с Кремъл. Те вече призоваха Мълър да бъде оставен да си върши работата и се ангажираха да разследват дали уволняването на Сешънс е имало за цел да възпрепятства работата на специалния прокурор.

В същото време демократите разглеждат възможността да задейства разследване на информацията, че компанията Trump Organization се е занимавала с пране на руски пари. Това обяви старшият конгресмен Адав Шиф, смятан за председател на комитета по разузнаването в новата Камара на представителите. "Вече имаше заслужаващи доверие твърдения, че руснаци са могли да перат пари чрез Trump Organization. Членовете на нашия комитет смятат, че политиката на САЩ не трябва да зависи от такъв лост на влияние, какъвто руснаците имат върху президента", заяви Шиф в интервю да сп. The Atlantic.

Преизбираният сенатор демократ Бръни Сандър предупреди Тръмп, че ако възпрепятства работата на Мълър, това ще бъде свързано с оставката на Сешнъс. Самият Тръмп заяви на пресконференция, че няма да спира разследването на Мълър. Макар да критикуват разследването, републиканците настояват Тръмп да не го спира, за да станат известни заключенията от него. Демократите пък предупредиха президента, че ако възпрепятства разследването, това ще означава препятствие пред закона. Досега екипът на Мълър е привлякъл под отговорност или e получил доводи за виновност от 32 души и компании.

Президентската съветничка Келиън Конуей заяви по телевизия АБС, че в избирателните окръзи на демократите не е видяла силно желание на избирателите да се разследва руската връзка.  

 

 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220