12 Април 2021понеделник06:24 ч.

Той бе знакова личност

Ще запомним проф. Александър Лилов като човек, учен, политик и държавник

/ брой: 169

visibility 125

Кpасимир Премянов,
депутат от Великото народно събрание

Професор Александър Лилов е знакова личност, забележителен учен, политик и държавник, безспорен авторитет за българската левица. С неговата смърт левицата загуби титан на мисълта, а България - държавник, чиито качества и морални устои нямат аналог в най-новата история на страната.
Не може и не трябва да се забравя обстоятелството, че проф. Лилов пое ръководството на БСП в изключително труден за страната момент, преведе я през всички предизвикателства на времето, успя да я съхрани и да обоснове необходимостта от нейната промяна. На него дължим идеята за реформиране на България и съхраняване на гражданския мир в страната. Той беше радетел на диалога между политическите сили, между съмишленици и опоненти, които респектираше с мъдрост и интелект. Умението му да води диалог създаде благоприятна среда за национално съгласие и за приемането на новата българска Конституция. Затова съвсем основателно всички добронамерени анализатори заговориха за българския феномен.
В начертаната от Александър Лилов стратегия за развитие на БСП и на страната бяха заложени приоритети, цели и задачи, които - ако бяха реализирани, днес България щеше да бъде социална и правова държава. Това не омаловажава приноса на Александър Лилов, а по-скоро доказва несъстоятелността на проваления преход, вина за което носят други политически лидери.
Като ръководител на БСП и като председател на нейната Парламентарна група във ВНС проф. Лилов без притеснение заложи на младото поколение и му предаде щафетата. Той даде личен пример за политическа доблест и за това как се поема отговорност. За съжаление тези категории днес са непознати за съвременното поколение политици, които искат властта на всяка цена.
Не мога да отмина и човешките добродетели на проф. Лилов, който бе образец на почтеност, безкористие, солидарност и отзивчивост. Той никога не злепостави другите, поемаше чужди грехове, беше различен от мнозина днешни политици, добрали се до отговорни постове, за да ги ползват за лични облаги.
Неговата интелектуална висота, съчетана с отговорност към народ и Родина, с ерудиция, достигаща енциклопедични измерения, го очертават като учен и държавник, чието дело трудно може да бъде оценено в съвременна България, раздирана от политически пристрастия. Убеден съм, че най-справедливата оценка за проф. Лилов ще бъде дадена от историята и се надявам, че тя ще послужи като мярка и ориентир на следващото поколение политици, които ще се издигнат до нивото на държавници.
Това не е всичко, което може да се каже за човека, учения и държавника Александър Лилов. Но това е малкото, което бях длъжен да споделя за съратника, поставящ националните интереси над всичко и отстояващ идеята за социална и просперираща България.
Изказвам най-искрените си съболезнования към близките и семейството му!
Поклон пред светлата му памет!

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ