16 Януари 2022неделя21:00 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

На снимката: Кремен Георгиев

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

Енергийният регулатор не е съгласен

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 350

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с около 50% от Нова година, тъй като топлофикациите продължават да губят, независимо от временното задържане на цените на газа, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Той обаче изрази съмнение, че КЕВР ще постанови подобен скок на цената на топлоенергията. Причината според него е, че цената на газа се задържа през последните 1-2 месеца. Тя обаче е два пъти по-голяма от тази, по която са смятани цените на топлофикациите. Увеличението на топлинната енергия трябва да е поне 50 процента, трябва да си признаем, че едва ли ще е толкова, но аз казвам каква трябва да бъде сметката, за да излезе тя, уточни Георгиев. Той бе категоричен, че не може да бъде избегнато увеличение. Въпросът по негови думи е то да е в разумни граници. Георгиев не знае какви лостове ще намери КЕВР, за да определи новите цени, но подчерта, че не може топлофикациите да изпълняват социални функции. Въпреки финансовите си затруднения ТЕЦ-овете са осигурили необходимите за нормалната им работа количества газ. "Доставките на природен газ са подсигурени с договори, количествата също. Лошото в момента е, че с изплащането на този газ на практика се забавят и други плащания. Но така или иначе приоритетите се изпълняват", посочи председателят на асоциацията.

КЕВР няма основание да променя цената на топлинната енергия, независимо от възникнали проблеми между обществения доставчик на газ "Булгаргаз" и топлофикационни дружества. Този коментар направи председателят на комисията Иван Иванов миналата седмица по време на открито заседание, на което беше дискутирана цената на природния газ от 1 декември. Независимо от промяната в цената през декември КЕВР няма да повиши цената на парното и на електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикациите, заяви още Иванов. "Комисията е излязла с годишна прогнозна цена на природния газ, която да се калкулира от топлофикационните дружества за крайните клиенти, и тази цена няма никакви основания да бъде променяна", категоричен беше председателят на КЕВР. В средата на ноември от "Булгаргаз" внесоха искане за леко понижение, в рамките на около 2,5%, на цената на природния газ от 1 декември. Анализ на работната група на енергийния регулатор подкрепи това искане. Окончателно цената на природния газ ще бъде определена на закрито заседание на КЕВР на 1 декември. Преди това от газовото дружество ще внесат актуализирани данни за динамиката на цената на газа на европейските газови пазари и валутните курсове. От пролетта на 2020 г. КЕВР утвърждава цената на природния газ всеки месец, а не на тримесечие, както беше преди това. Под внимание се взима и допълнителен компонент, свързан с търговията с природен газ в най-големите европейски хъбове.

 

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ