23 Юли 2019вторник04:33 ч.

Интервю

Тодор Стоилов: "Малки" политици пропиляха големи възможности за България

Санкциите срещу Русия трябва да отпаднат, категоричен е кандидатът за евродепутат

/ брой: 92

автор:Павлета Давидова

visibility 1242

Тодор Стоилов е магистър по финансов мениджмънт в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Мениджър външна търговия в ХЪС ООД. Председател на РС на БСП в район "Централен" в Пловдив от 2016 г. Член на ИБ на ГС на БСП в Пловдив от 2017 г. Владее английски, френски и руски език.

"Необходимо е да инвестираме в младите хора и да ги мотивираме да останат в родните си места"

- Г-н Стоилов, вие сте от младите кандидати за представители на "БСП за България" в Европейския парламент. В кои сфери ще сте полезен като евродепутат?

- Отговорът до голяма степен се крие във въпроса - като млад човек преди всичко ще насоча енергията си за по-качествения живот на младите хора. Необходимо е да инвестираме в тях и да ги съхраним, да ги мотивираме да останат в родните си места, или поне в България. Най-ценният ни капитал е човешкият. Важно е да приложим Европейския план за младежта, необходимо е да се  увеличи горната граница на възрастта на младежката гаранция до 30 години. Важно е да се осигури и обезпечаване на финансиране, дори удвояването на средствата за успешни програми като "Еразъм+". Масово въвеждане на културен чек, изработване на цялостна европейска стратегия за преодоляване на демографската криза, допълваща националните мерки. Всичко това е важно за младите хора в ЕС. Ще работя и за по-силна европейска икономика, за това България да изнася продукт с добавена стойност, а не суровини. Смятам, че до голяма степен единната минимална европейска заплата би спомогнала за намаляването на миграцията по принуда вътре в самия съюз. 

- Има ли начин Младежкият план и културният чек да заработят активно и в България?

- Това е въпрос на национална политика. Опира до това дали държавата ни иска да инвестира в културното развитие на своето бъдеще. Буквално преди минути разбрах, че тази година България няма да участва в международния музикален конкурс "Евровизия" по финансови причини, което е показателно за отношението на управляващите в посока култура и изкуство. Недопустимо е да пренебрегваме тази сфера.

- В началото на кампанията посочихте като основни проблеми за страната главоломното топене на нацията и обезлюдяването на малките населени места. След обиколките ви до момента продължавате ли да смятате, че това са въпросите, чието решение е от първостепенно значение? Какъв е изходът?

- Да, това са сериозни проблеми. След всички срещи съм убеден, че към тях трябва да добавим и въпроса с ниските доходи. Изходът е правилна регионална политика и преразпределение на европейски средства в по-слабо развитите региони. Това трябва да бъде допълвано от национални политики. За мен централизацията не е правилна - вижда се, че големите ни градове се задъхват и неслучайно са водещи в класациите за мръсен въздух в Европа.

Струва ми се добра идеята общините или държавата да поемат образованието на млади лекари и учители, в замяна те трябва да работят поне 5 години в своето населено място или в страната.

Намаление на обезлюдяването може да се очаква, ако има осигурени работни места. Държавата може да насърчава инвеститорите да създават производствени мощности на определени по-страдащи места. Това може да стане само с подходяща политика, ако спрем да закриваме училища и болници и, разбира се, обвържем всичко това с достойни възнаграждения. Едва тогава тази сложна задача може би ще се реши.

- Какви трябва да са основните приоритети на бъдещите евродепутати от България?

- Може би звучи клиширано, но е крайно време България да седне наравно на масата на европейските аристократи и представителите й да отстояват интересите на нашите сънародници. Не е вярно оправданието, че сме малка държава. Напротив, средно голяма сме на фона на останалите европейски страни, по-скоро са ни "малки" политиците, които не успяват да се възползват от възможностите, които имахме.

- Занимавате се с външна търговия. Как се отразяват на страната санкциите срещу Русия? Каква трябва да е позицията на България за взаимоотношенията с Москва?

- Санкциите срещу Русия се отразяват негативно както на България, така и на ЕС. Говорим за стотици милиони евро годишно, но зад числата стоят човешки съдби, намалени производства, занижен стокообмен. Никой по никакъв начин не компенсира тези загуби за българския бизнес. Остава осезаемото чувство за двойни стандарти. България можеше да получава милиони евра годишно от транзит на газ чрез "Южен поток", без да броим българските фирми изпълнителки, както и откриването на работни места. Това няма да се случи, а в същото време "Северен поток 2" се смята за стратегически и се очаква през 2020 г. да бъде в експлоатация. Имам чувството, че днес най-лесната и добре платена професия е да се говори срещу Русия. Ще цитирам проф. Андрей Пантев, който казва в едно интервю: "Не можеш да наречеш чужд народ този, който казва "мамо", "хляб" и "любов" по същия начин, по който го казваме и ние". 

Затова в основния документ на БСП "Визия за Европа" ясно сме заявили нашата категорична  позиция - санкциите срещу Руската федерация трябва да отпаднат.

- Вие сте от Пловдив, ГЕРБ често се хвалят с кмета ви Иван Тотев. Името му обаче бе свързано с доста скандали. Има ли с какво да се гордеят пловдивските гербаджии?

- Нашият кмет Иван Тотев бе клиент на прокуратурата и скандалите около него не стихват. В момента градът ни е разкопан и прашен. Културният календар не е толкова наситен със събития, има само неоправдани очаквания за високо заета леглова база в хотелите и по нищо не личи, че сме Европейска столица на културата. Скандалите с откриването не помогнаха за добрия имидж на Пловдив.

- Смятате ли, че победа на евроизборите за БСП би могла да даде шанс за предсрочни парламентарни избори, или поне повече мотивация за местния вот?

- Листата на "БСП за България" е силна и балансирана, със сигурност ще спечели подкрепата на избирателите. Смятам, че гласоподавателите ще превърнат вота в наказателен към настоящото управление. Само при победа на изборите за Европейски парламент можем да покажем, че вече има нова постановка и нова първа политическа сила в България, с което аргументирано да поискаме предсрочни парламентарни избори. Една победа със сигурност ще допринесе за самочувствието ни на предстоящите местни, а защо не и предсрочни парламентарни избори.

Нагласиха Гешев за мястото на Цацаров

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 139

Само трима директори в ДФ "Земеделие" са на работа

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 139

Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 139

И зам.-областната на Велико Търново в далавери с имоти

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 139

Частни фирми ще регистрират автомобили

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

С 19 ст. на килограм поскъпна свинското за седмица

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Собственикът на Хоуммакс купува ХИТ

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 139

Украинците гласуваха за нова политика

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 139

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 139

Почина генералният директор на МААЕ

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 139

Кратки новини

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Размина им се на руснаците

автор:Денчо Владимиров

visibility 159

/ брой: 139

Глоба и за ползване на слънчевите лъчи!

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 139

Не може в България да се възражда фашизмът!

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 139

Денят на Овчаря

visibility 64

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ