29 Май 2020петък11:28 ч.

Интервю

Тодор Стоилов: "Малки" политици пропиляха големи възможности за България

Санкциите срещу Русия трябва да отпаднат, категоричен е кандидатът за евродепутат

/ брой: 92

автор:Павлета Давидова

visibility 2237

Тодор Стоилов е магистър по финансов мениджмънт в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Мениджър външна търговия в ХЪС ООД. Председател на РС на БСП в район "Централен" в Пловдив от 2016 г. Член на ИБ на ГС на БСП в Пловдив от 2017 г. Владее английски, френски и руски език.

"Необходимо е да инвестираме в младите хора и да ги мотивираме да останат в родните си места"

- Г-н Стоилов, вие сте от младите кандидати за представители на "БСП за България" в Европейския парламент. В кои сфери ще сте полезен като евродепутат?

- Отговорът до голяма степен се крие във въпроса - като млад човек преди всичко ще насоча енергията си за по-качествения живот на младите хора. Необходимо е да инвестираме в тях и да ги съхраним, да ги мотивираме да останат в родните си места, или поне в България. Най-ценният ни капитал е човешкият. Важно е да приложим Европейския план за младежта, необходимо е да се  увеличи горната граница на възрастта на младежката гаранция до 30 години. Важно е да се осигури и обезпечаване на финансиране, дори удвояването на средствата за успешни програми като "Еразъм+". Масово въвеждане на културен чек, изработване на цялостна европейска стратегия за преодоляване на демографската криза, допълваща националните мерки. Всичко това е важно за младите хора в ЕС. Ще работя и за по-силна европейска икономика, за това България да изнася продукт с добавена стойност, а не суровини. Смятам, че до голяма степен единната минимална европейска заплата би спомогнала за намаляването на миграцията по принуда вътре в самия съюз. 

- Има ли начин Младежкият план и културният чек да заработят активно и в България?

- Това е въпрос на национална политика. Опира до това дали държавата ни иска да инвестира в културното развитие на своето бъдеще. Буквално преди минути разбрах, че тази година България няма да участва в международния музикален конкурс "Евровизия" по финансови причини, което е показателно за отношението на управляващите в посока култура и изкуство. Недопустимо е да пренебрегваме тази сфера.

- В началото на кампанията посочихте като основни проблеми за страната главоломното топене на нацията и обезлюдяването на малките населени места. След обиколките ви до момента продължавате ли да смятате, че това са въпросите, чието решение е от първостепенно значение? Какъв е изходът?

- Да, това са сериозни проблеми. След всички срещи съм убеден, че към тях трябва да добавим и въпроса с ниските доходи. Изходът е правилна регионална политика и преразпределение на европейски средства в по-слабо развитите региони. Това трябва да бъде допълвано от национални политики. За мен централизацията не е правилна - вижда се, че големите ни градове се задъхват и неслучайно са водещи в класациите за мръсен въздух в Европа.

Струва ми се добра идеята общините или държавата да поемат образованието на млади лекари и учители, в замяна те трябва да работят поне 5 години в своето населено място или в страната.

Намаление на обезлюдяването може да се очаква, ако има осигурени работни места. Държавата може да насърчава инвеститорите да създават производствени мощности на определени по-страдащи места. Това може да стане само с подходяща политика, ако спрем да закриваме училища и болници и, разбира се, обвържем всичко това с достойни възнаграждения. Едва тогава тази сложна задача може би ще се реши.

- Какви трябва да са основните приоритети на бъдещите евродепутати от България?

- Може би звучи клиширано, но е крайно време България да седне наравно на масата на европейските аристократи и представителите й да отстояват интересите на нашите сънародници. Не е вярно оправданието, че сме малка държава. Напротив, средно голяма сме на фона на останалите европейски страни, по-скоро са ни "малки" политиците, които не успяват да се възползват от възможностите, които имахме.

- Занимавате се с външна търговия. Как се отразяват на страната санкциите срещу Русия? Каква трябва да е позицията на България за взаимоотношенията с Москва?

- Санкциите срещу Русия се отразяват негативно както на България, така и на ЕС. Говорим за стотици милиони евро годишно, но зад числата стоят човешки съдби, намалени производства, занижен стокообмен. Никой по никакъв начин не компенсира тези загуби за българския бизнес. Остава осезаемото чувство за двойни стандарти. България можеше да получава милиони евра годишно от транзит на газ чрез "Южен поток", без да броим българските фирми изпълнителки, както и откриването на работни места. Това няма да се случи, а в същото време "Северен поток 2" се смята за стратегически и се очаква през 2020 г. да бъде в експлоатация. Имам чувството, че днес най-лесната и добре платена професия е да се говори срещу Русия. Ще цитирам проф. Андрей Пантев, който казва в едно интервю: "Не можеш да наречеш чужд народ този, който казва "мамо", "хляб" и "любов" по същия начин, по който го казваме и ние". 

Затова в основния документ на БСП "Визия за Европа" ясно сме заявили нашата категорична  позиция - санкциите срещу Руската федерация трябва да отпаднат.

- Вие сте от Пловдив, ГЕРБ често се хвалят с кмета ви Иван Тотев. Името му обаче бе свързано с доста скандали. Има ли с какво да се гордеят пловдивските гербаджии?

- Нашият кмет Иван Тотев бе клиент на прокуратурата и скандалите около него не стихват. В момента градът ни е разкопан и прашен. Културният календар не е толкова наситен със събития, има само неоправдани очаквания за високо заета леглова база в хотелите и по нищо не личи, че сме Европейска столица на културата. Скандалите с откриването не помогнаха за добрия имидж на Пловдив.

- Смятате ли, че победа на евроизборите за БСП би могла да даде шанс за предсрочни парламентарни избори, или поне повече мотивация за местния вот?

- Листата на "БСП за България" е силна и балансирана, със сигурност ще спечели подкрепата на избирателите. Смятам, че гласоподавателите ще превърнат вота в наказателен към настоящото управление. Само при победа на изборите за Европейски парламент можем да покажем, че вече има нова постановка и нова първа политическа сила в България, с което аргументирано да поискаме предсрочни парламентарни избори. Една победа със сигурност ще допринесе за самочувствието ни на предстоящите местни, а защо не и предсрочни парламентарни избори.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ