22 Септември 2019неделя15:06 ч.

Тийнейджъри предпочитат да общуват със съобщения

Откакто светът на децата се свива до екрана на смартфона им, специалистите говорят за нова диагноза, наречена вирус на цифровото слабоумие

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 237

Американските тийнейджъри предпочитат да общуват с есемеси, вместо да се срещат или да говорят по телефона. Това показват резултатите от изследване на независимата организация "Комън сенс медиа", цитирани от АФП. 36% от анкетираните признават, че предпочитат да общуват със съобщения, а 32 на сто - лично. 16% залагат на социалните мрежи, 10 на сто - на видеоразговорите и само 5% - на общуването по телефона. Очевидно е, че децата - представители на електронното поколение, са силно привързани към устройствата си - смартфони, таблети, други цифрови технологии.

Тенденцията е ясно различима: при предишното изследване през 2012 г. все още водещи са били личните срещи (49 на сто), следвани от есемесите. За същия период между двете проучвания процентът на тийнейджърите, притежаващи смартфон, се е увеличил от 41 на 89%.

Половината от анкетираните деца, които били на възраст от 13 до 17 години, признали, че изпращат есемес поне веднъж на час, други 32% го правят постоянно.

Социалните мрежи пък са част от живота на 81% от анкетираните и са "изключително важни" или "много важни" за 32 на сто от тях. Около 70 на сто от тийнейджърите влизат повече от веднъж дневно в социална мрежа, като през 2012 г. този процент е бил 34.

Откакто светът на децата се свива до екрана на смартфона им, специалистите все по-често говорят за нова диагноза, наречена вирус на цифровото слабоумие.

Още през 2007 г. учени установяват, че все повече подрастващи страдат от разстройство на вниманието, загуба на памет, липса на самоконтрол. Изследвания доказват промени в мозъка им, характерни за ранен стадий на деменция (слабоумие), които обикновено се развиват в старческа възраст.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 705

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 587

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 470

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 456

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ