05 Август 2021четвъртък06:49 ч.

Телефонният началник от Европа

/ брой: 277

автор:Александър Симов

visibility 2537

Една интригуваща политическа мистерия тези дни получи твърде прозаичен завършек и обяснение. На всички им направи впечатление как Бойко Борисов обяви, че би подкрепил кабинет на Патриотичния фронт, а на следващия ден излезе Цветан Цветанов и отмени това решение. Мнозина изтълкуваха това като някакъв минибунт в ГЕРБ, като линия на вътрешно разделение в партията, която може да се прояви като реално и радикално разцепление.
След това надеждите бяха попарени от болезнена баналност. Всъщност ГЕРБ не са били поразени от внезапна съвест или политическо озарение, а председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол е вдигнал телефона, за да им набие канчетата и да им поправи политиката. Това е българската участ - винаги да има някой, който звъни на пожар, за да раздава команди на туземците и да вкарва цивилизация в локалната диващина. Разбира се, този процес щеше да бъде невъзможен и без превиващите гръбнак от другия край на линията, които биха скъсали по три чифта обувки, за да угодят на началника.
Нека да припомним - Жозеф Дол е този, който преди около година и нещо бе сниман как е положил палаво ръка на коляното на Йорданка Фандъкова, а тя дори не смееше да му направи забележка. Тоест - нека не си правим илюзии, че полученият съвет е бил приятелски. Това е било заповед.
В случая насоката на ЕНП е била права. Европейската народна партия на практика спасява ГЕРБ от голямо блато, в което можеха да попаднат и да се удавят. Този път телефонният тероризъм е бил оправдан. От друга страна обаче, е леко обидно нашите местни елити да са така зависими от външния натиск. Огъването по всеки параграф пред стоящия на телефона означава, че България никога не може да защити реален национален интерес или поне да се опита да извоюва едно късче независимост.
Всичко винаги ще изчезва след крясък по телефона и доволен партиен началник от Европа. Питайте коляното на Фандъкова - то стана една от първите жертви на този процес.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ