06 Юли 2020понеделник11:33 ч.

Здраве

Тайните на домашната билкова аптека

Поне половината от ползата се крие в правилното сушене и съхранение

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 653

Няма по-сигурен билков чай или компрес от тези, за които сами сме набрали лечебните растения. Необходима малка подготовка, за да можем да разпознаваме характерните белези на отделните растения и да не ги бъркаме с подобните им видове. Необходима е и сериозна подготовка, за да се различават отровните от неотровните билки, особено ако си приличат. Важно е също да знаем кога е подходящо да берем една или друга билка, в каква фаза на развитието й, кои части от нея се консумират. Не на последно място е добре да знаем как правилно да ги берем, почистим, сушим е съхраняваме.
Важно условие за брането е то да става сухо, по възможност слънчево време, след вдигане на утринната роса. Растения, които са брани при роса или след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват. Например наземните части на лечебните растения - листа  (foliae), цветове (flores), стръкове (herbae), се берат по време на цъфтежа на растението.
Корените (radices), коренищата (rhizomata), грудките (tubera) и луковиците (bulbi) - през пролетта преди започване на вегетацията, преди да е почнал растежът на растението или през есента, когато тя е към своя край и когато цялата надземна част е увяхнала.
Пъпките (pemmae) се събират рано на пролет, преди разпукването им, а семената (semina) - малко преди или при пълното им узряване.
Корите (cortices) се събират през пролетта, когато движението на соковете в дърветата е засилено и те лесно се отделят. Например действащите вещества, намиращи се в листата на момината сълза (Convallaria majalis L.) са почти два пъти по-богати с лечебни вещества, когато се берат преди цъфтежа (около две седмици), отколкото през време на цъфтежа, а блатникът (Caltha palustris L.), който преди цъфтежа си може да служи за храна на добитъка, през време на цъфтежа става силно отровен.
Растенията, изложени повече на слънце, съдържат по-голямо количество етерично масло, отколкото растящите на сянка растения.
При брането не бива различните билки да се слагат на едно място, а в различни кошници или торби (хартиени или платнени), но не и найлонови.  Събраните растения не бива е да се притискат плътно.
Трябва да се сушат не по-късно от 5-6 часа след брането им. На сушене се подлагат почти всички растения, с изключение например на мъжката папрат, момината сълза, змийската хурка, белия крем и др., които се употребяват в прясно състояние. Целите растения могат да се навържат на снопове и да се окачат на тел или въженце. Цветовете най-добре се сушат върху ленено платно или хартия с достатъчно място помежду им. Корените могат да се изсушат във фурната при 50 градуса или върху затоплен радиатор. Сушенето на сянка под навеси или на таван при добро проветряване става бавно, но се получава качествена суровина, която е с добър външен вид и непроменено лечебно действие. Например пожълтяването на зелените части на растението може да бъде причинено и от слънчевите лъчи, които също разрушават хлорофила, затова лекарствените растения задължително се сушат и се запазват на сянка.
Сухите билки може да бъдат държани в хартиени или платнени торби, дървени кутии или стъклени буркани, които да са на сухи места и далеч от светлина.
Сушенето се смята за завършено, когато растителните части (кори, корени, коренища) загубят еластичността си и при чупене издават звук, а листата и цветовете при стриване образуват фин прах.

Кои лечебни растения се берат през юли

Много голяма част от лечебните растения у нас се берат през юли. Сред тях е полският хвощ (Equisetii minoris), който действа благоприятно върху функцията на бъбреците, стимулира отделянето на урина и намалява риска от образуване на камъни, повишава нормалния тонус, еластичност и пропускливост на венозните съдове.
Камшикът (Agrimonia Eupatoria) оказва силно лечебно въздействие върху възпаления на гърлото, устата и фаринкса, както и при ангина, възпаления на лигавицата на устата и др.
Мурсалският чай (Sideritis scardica) има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане.
Риганът (Origanum vulgare L.) е силен локален антисептик. Има бактерициден ефект. Приеман под формата на чай, облекчава възпаленото гърло при настинки и грип.
Синята жлъчка (Cichorium intybus L.) има тонизиращо храносмилателната система действие, апетитовъзбуждащо, намалява кръвната захар и унищожава микробите. Има известно диуретично действие, както и успокоителен ефект върху централната нервна система. Засилва сърдечната дейност.

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ