05 Юли 2020неделя13:47 ч.

"Qvo vadis homine"

Танцуващият по въжето Хомо Луденс

Изложба под наслов "Онник Каранфилян - 30 години в графиката" се открива в столичната галерия "Контраст"

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 421

Проф. Аксиния Джурова

За едни животът е безкрайно изпитание, борба да оцелееш, за други е забавление, с което преминаваш през бурите. За Онник Каранфилян "животът е много отмъстителен, ако не го живеем истински" - казва той.

Въпросът е какво се разбира под "истински". Ако съдя по девиза му "За мен изкуството е било винаги едно предизвикателство, чрез което се опитваме да се докоснем до Създателя и едновременно една безкрайна игра", то тогава бихме могли да кажем, че за Онник животът е игра на въже, по което можеш да ходиш, ако знаеш как да балансираш.

...Виртуозен рисувач с невероятна фантазия - унаследена и натрупана, Онник е майстор на дълбокия печат. Във време на доминиране на дигиталните технологии, той продължава да работи в техниката на сухата игла, офорта, мецотинтото и акватинтата. Гравюрите му са буквално енциклопедични с богатата метафорична образност. С многопластови естетически и художествени внушения, те буквално те принуждават да спреш, да се вгледаш в безкрайното количество сюжети, фигури и детайли, често събрани на едно място по фантасмагористичен начин, типичен за този Homo Ludens, вечно играещ, забавляващ се и самозабавляващ се художник, но който казва: "Животът е като алкохола, не поемай повече, отколкото можеш да понесеш."

...В изложбата на Онник Каранфилян са представени и правените от него книжни знаци-ex-libris - знакът, пряко свързан с живота на книгата, появил се още през XV век като своеобразен герб за притежание, за лична идентификация на книгата. В екс-либриса, който понякога неправилно се определя като графика малък формат, Онник е един от фаворитите не само у нас. И тъй като при този своеобразен етикет  - запазена марка на притежателя на книгата, винаги присъства конкретната личност, Онник развива пак своята фантазия с оправдана илюстративност в изказа и находчивост в избора на детайлите.

Показаните гравюри в изложбата на Онник  Каранфилян в галерия "Контраст" са само малка брънка от пъзела на изминатия дотук път на ходещия по криволиците и възлите на въжето-живот художник. Докъде е стигнал той ще преценят тези, които видят тази необичайна изложба на Хомо Луденс, на играещия със съдбата си и забавляващ се до полуда Онник. Това е едно атрактивно забавление, но без комедийно-пародийния начин от типа на Каталани, макар че понякога персонажите му са с ореоли от банани, но неговият изтънчен хумор, напомнящ и раблеанската забава, предполага ерудиран прочит. Вземете лупата, поставена до гравюрите в изложбата, за да се опитате да разгадаете лабиринта от образи и случки, включени в неговите работи. И така може би ще разберете защо Онник се е изобразил в "Аз съм тук" с разперени свободно ръце, победоносно стъпил върху извивките на реещото се в небето въже на собствения си живот.

Из представянето на проф. Аксиния Джурова - куратор на изложбата "Танцуващият по въже Homo Ludens. Онник Каранфилян - 30 години в графиката". Тя се открива на 14 януари от 18.30 ч. в столичната галерия "Контраст", ул. "Цар Самуил" 49, и може да се разгледа до 4 февруари.

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 12

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 121

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 110

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 652

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 768

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1349

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ