21 Март 2019четвъртък15:58 ч.

Снимка фейсбук

Тангото отново ще завладее София

От Буенос Айрес до Париж ще пътуваме с дуо "Doble Filo", а тържествената Гран милонга ще се състои във Френския институт

/ брой: 238

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 724

Денят на тангото отново ще бъде отпразнуван в София с поредица от специални събития. Тази година честването на празника е посветено на ролята на Франция за популяризирането и разпространението на чувствения танц. В началото на ХХ век аржентинското танго изминава пътя от Буенос Айрес до Европа, за да покори залите и кабаретата на Стария континент, като един от градовете, през които то триумфално влиза в Европа, е Париж, вписвайки се идеално в бохемския дух на града. Неслучайно в България е популярно френското произношение на думата танго, с ударение на последната гласна.
Но това далеч не е единственият принос на Франция - през годините тя е била неизчерпаем източник на вдъхновение и признание за много от големите музиканти и композитори на танго, а Париж е мястото, където Астор Пиацола отваря нова страница в историята на жанра, създавайки т.нар. танго нуево. Освен всичко това известен факт е, че Карлос Гардел, иконата на аржентинското танго, е с френски произход и е роден в Тулуза с името Шарл Гардес. Така че съвсем естествено е на неговия рожден ден, който се празнува по света като Ден на тангото, да отдадем почит и на Франция.
За да акцентира върху "френската връзка" в тангото, от Париж в София пристига френското танго дуо "Doble Filo", плод на музикалното сътрудничество между пианистката Хлое Пфайфер и бандонеониста Лисандър Доносо. Техният репертоар покрива всички периоди в историята на тангото, включвайки както традиционни, така и съвременни танга, оцветени в динамиката, финеса и богатата хармонична палитра на завладяващите им изпълнения. Двамата музиканти са еднакво блестящи в изпълнението на музика за слушане и за танцуване и за да ни убедят в това, те ще се представят с две различни програми на две отделни събития.
Първото събитие - на 10 декември от 19.30 ч., е концерт, предназначен за тези, които обичат да слушат и гледат танго. Програмата, озаглавена "Танго: от Буенос Айрес до Париж", включва разнообразен микс от класическо и съвременно танго, включително и композиции на легендарния Астор Пиацола. Подбрани изпълнения на дуото ще бъдат съпроводени с танцово шоу на младите и талантливи танцьори Софи Моние от Франция и Влади Петров от България.
Второто събитие - на 11 декември от 20 ч., е традиционната Гран милонга, посветена на Деня на тангото, на която дуо "Doble Filo" ще свири на живо за танцуващите танго. Този път изпълненията им ще бъдат под формата на танди с аранжиментите на великите оркестри от Златната ера на тангото, които ще се редуват с танди, подбрани от чаровната и темпераментна Гергана Боева, известна още като DJ MamaLoca.
Честването на Деня на тангото в София се осъществява за 14-а поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на посолството на Република Аржентина. Билети за танго концерта на 10 декември може да бъдат купени на касите на EasyPay и онлайн.
Френският дух на тангото ще витае във въздуха на София още от днес, 7 декември, когато танцуващите аржентинско танго ще могат да загреят за празника по време на специален френско-български уикенд с участието на преподаватели на танго от Париж и София.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 125

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 189

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 154

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 134

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 228

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 584

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 55