23 Септември 2019понеделник23:16 ч.

Министър Танева участва преди ден в заседанието на МС, идеята си разясни във фейсбук

Танева предизборно се сети за родните производители

Предлага обратно начисляване на ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 569

Преди началото на предизборната кампания за тазгодишните местни избори министърът на земеделието Десислава Танева се сети за българските производители. Тя обяви във фейсбук, че има официално искане за обратно начисление на ДДС на плодове, зеленчуци и сурово мляко, което вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕСУ. Танева обяснява, че вече са водени и предварителни разговори, за да се намери благоприятно административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани, обяснява Танева. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане. Данните на министъра показват, че сега около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. 

Обратно начисляване на ДДС е данъчен режим, който се прилага за елиминиране на измами с искане за възстановяване на ДДС от фиктивни сделки. При тях фирми фантоми издават фактури за внесен ДДС, а те служат за основания да се иска връщане или приспадане на данъка. От тези схеми бюджетът губи стотици милиони левове годишно. При този механизъм ДДС се начислява от получателя, а не от доставчика, за да се избегнат измами. На практика данъкът е изискуем от получателя по сделката, който задължително трябва да е регистриран по ДДС, независимо дали доставчикът има такава регистрация. 

Според Танева с обратното начисляване на ДДС ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. "Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки", допълва министърът. Според нея мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, независимо от това, че и сега се работи в тази посока - чрез целенасоченото субсидиране. Според Танева, вместо да изгуби фискът, ще се увеличи приходът в бюджета.

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ