10 Декември 2019вторник16:10 ч.

Министър Танева участва преди ден в заседанието на МС, идеята си разясни във фейсбук

Танева предизборно се сети за родните производители

Предлага обратно начисляване на ДДС за български плодове, зеленчуци и сурово мляко

/ брой: 162

автор:Дума

visibility 831

Преди началото на предизборната кампания за тазгодишните местни избори министърът на земеделието Десислава Танева се сети за българските производители. Тя обяви във фейсбук, че има официално искане за обратно начисление на ДДС на плодове, зеленчуци и сурово мляко, което вече е изпратено от МЗХГ до Министерство на финансите, което от своя страна трябва да договори данъчното изключение в ЕСУ. Танева обяснява, че вече са водени и предварителни разговори, за да се намери благоприятно административно решение.

Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани, обяснява Танева. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане. Данните на министъра показват, че сега около 30-40% от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас не са регистрирани по ДДС заради малкия обем на тяхната дейност. 

Обратно начисляване на ДДС е данъчен режим, който се прилага за елиминиране на измами с искане за възстановяване на ДДС от фиктивни сделки. При тях фирми фантоми издават фактури за внесен ДДС, а те служат за основания да се иска връщане или приспадане на данъка. От тези схеми бюджетът губи стотици милиони левове годишно. При този механизъм ДДС се начислява от получателя, а не от доставчика, за да се избегнат измами. На практика данъкът е изискуем от получателя по сделката, който задължително трябва да е регистриран по ДДС, независимо дали доставчикът има такава регистрация. 

Според Танева с обратното начисляване на ДДС ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми. "Като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки", допълва министърът. Според нея мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, независимо от това, че и сега се работи в тази посока - чрез целенасоченото субсидиране. Според Танева, вместо да изгуби фискът, ще се увеличи приходът в бюджета.

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 446

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 328

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ