20 Юли 2019събота12:27 ч.

Това ли ще оставим на поколенията?

Светът лети към края си

На конференция в Катовице се обсъждат климатичните промени, които вече са "въпрос на живот и смърт"

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 1481

От какво е по-добре да умреш? От мръсен въздух, от изпепеляваща жега или смразяващ студ, от ужасяващ потоп? А може би от глад? Истината е, че хубава смърт няма, а всички тези изброени опасности вече са реалност и заплашват човечеството. Светът е "потънал в големи проблеми с промяната на климата. За много народи, региони и дори държави това вече е въпрос на живот и смърт", предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той говори при откриването на конференцията на ООН за климата, която се провежда в полския град Катовице. Гутериш подчерта, че светът се отклонява от плана си да предотврати катастрофална промяна на климата. "Предизвикателството, за което това поколение от лидери ще бъде съдено", смята генералният секретар на ООН.

На 24-та сесия на Конференцията на ООН за климата се събраха делегати от 200 държави. Две седмици те обсъждат въпроси на реализирането на Парижкото споразумение за климата. Този документ бе подписан през декември 2015 г. от 194 страни. Споразумението не предполага отказ от изкопаеми горива и ограничаване на емисиите на въглероден двуокис. Всички страни обаче трябва да предприемат мерки за намаляване на емисиите, преработване и адаптиране към изменението на климата. Едва сложили подписите си под документа обаче, "големите" побързаха да се отметнат. Русия подписа споразумението, но вече 3 години не намира време да го ратифицира. САЩ отидоха още по-далеч. Американският президент Тръмп обяви, че той не вярва на учените и оттегля САЩ от парижките договорености, тъй като парите са по-важни от въздуха. Други лидери предпочетоха да не изпъкват като Доналд Тръмп, но малцина от тях могат да се похвалят с някакви реални действия. Факт е обаче, че на втория ден от конференцията в Катовице, когато се проведе т. нар. среща на върха, се събраха едва двадесетина държавни глави и нито един лидер от великите сили, които са и сред най-големите замърсители в света.

България бе представена от президента Радев. И той постави най-важния за нас въпрос: за да се откажем от въглищата, са ни необходими алтернативни горива, например газ. Именно Евросъюзът обаче ни отряза за "Южен поток", който можеше да реши поне част от проблемите ни. Дано сега не ни скроят същия номер с "Турски поток".

Подобно бе и изказването на полския президент Анджей Дуда, който също акцентира върху невъзможността на Полша на този етап да се откаже от въглищата. Първо, защото от това ще пострада икономиката, стотици хиляди поляци ще останат без работа и препитание, а и огромна част от населението няма да има с какво да се отоплява.

Както винаги, опираме до най-тежката задача - как и вълка да нахраним, и агнето да опазим. Откакто говорим за опазване на климата на Земята бедните държави настояват по-богатите държави да подкрепят развиващите се. Причината е, че намаляването на парниковите газове изисква сериозни инвестиции в екологични чисти производства и намаляване на "мръсните" сектори в енергетиката. И на всяка една климатична конференция такива обещания се дават, дори се и събират някакви пари, които обаче не стигат за нищо. На конференцията в Катовице Световната банка обяви, че ще отпусне около 200 млрд. долара на развиващите се страни в периода от 2021 до 2025 г., за да им помогне да се справят с климатичните промени. Това е двойно повече спрямо предходния период и е важен сигнал към международната общност, за да направи и тя същото.

Сега амбициозната задача на делегатите на конференцията в Катовице е да договорят конкретни мерки, с които глобалното затопляне да остане в границите на 2 градуса по Целзий. Предприетите дотук мерки за редуциране на вредните газове в атмосферата са крайно недостатъчни. Нещо повече, според доклад на ООН през 2017 г. средната в световен мащаб концентрация на въглероден диоксид е отбелязала нови рекордни стойности, както и че индивидуалният ангажимент на държавите е отслабнал.

Конференцията в Катовице се провежда под наслова "От черно към зелено", което символизира прехода от замърсяването на околната среда към използването на зелени технологии, които са ориентирани към опазването на климата. До 14 декември участниците трябва да решат как да бъде постигнато това. Надеждите са участниците да приемат пътна карта, пакет от мерки за прилагане на Парижкото споразумение и да се съгласуват начините за финансиране на действия, насочени към опазване на околната среда.

А в свой доклад пред конференцията в Катовице Световната здравна организация подчерта, че всяка година животът на 1 милион души може да бъде спасен, ако бъдат изпълнени целите, заложени в Парижкото споразумение. Експертите на СЗО подчертават, че главният причинител на климатичните промени - изгарянето на изкопаеми горива - е важен фактор за замърсяването на въздуха. Годишно мръсният въздух убива 7 милиона души по света и струва на социалните системи 5,1 трилиона долара. Според СЗО, над 90 процента от децата дишат замърсен въздух.

Само преди дни и ние усетихме със собствените си дробове ужаса от мръсния въздух. Много градове в България потънаха не просто в гъста, но и задушаваща мъгла. За пореден път се повдигна въпросът за остарелия транспорт, за отоплението с дърва и въглища. Слава богу духна вятър, слънцето изгря и задишахме по-леко... до следващия смог. Управляващите пак започнаха да се надпреварват в обещанията си за светлото бъдеще, в което на бедните ще се раздават "еко печки". А аз се сетих за 70-80-те години, когато софиянци даваха мило и драго да им прекарат парно (дори филми се правеха за това, спомнете си прекрасната комедия "Топло"). Днес столичани масово свалят радиатори и спорят трябва ли да плащат за тръбите в жилищата си. Не защото не искат да им е топло вкъщи, а защото не могат да плащат непосилните за бедния българин цени. Как пък нито една власт у нас за тези вече близо 30 години не се сети, че трябва нещо да направи, за да опази въздуха в града. Да сте чули нещо за зелени технологии в София? Засега само изсичаме дървета, строим безразборно небостъргачи от стъкло и бетон, по улиците се тътрят 20-30-годишни брички, бълващи черен дим. Уви, положението е същото на целите Балкани. Според документ на ООН от януари 2018 г. в Босна и Херцеговина "хиляди години живот са изгубени всяка година" заради атмосферното замърсяване. Цената на това представлява "над 21,5% от БВП" в изгубени работни и учебни дни, здравни разходи и други.

Проблемът обаче не е само на Балканите. Защото мръсният въздух от София например стига чак до Кипър. От последствията от промяната на климата не е застрахован никой - нито бедните, нито богатите държави. Още по-лошо е, че темповете на промените изпреварват прогнозите на учените, а предприеманите мерки очевидно изостават от темповете на глобалното затопляне. Експертите са категорични, че дори и да изпълним поставените в Парижкото споразумение задачи, няма да постигнем целта - да не допуснем повишаване на температурата до края на века с повече от 1,5-2 градуса. Най-вероятно тя ще нарасне с 3 градуса, а последствията от това ще са непредвидими.

Оптимистите все още вярват, че все още можем поне да не паднем в пропастта. Учените ни уверяват, че днес вече съществуват всички необходими технологии за преминаване към "зелена икономика". Цели държави, градове, компании вече ги използват успешно. Ще се присъединим ли към тях? Ще предприемем ли мерки поне, за да забавим, а защо не и да се опитаме да спрем процеса на глобалното затопляне, и да спасим не само себе си, но и бъдещите поколения. Или пък отчаяно ще продължим да действаме, както досега, правейки се, че нещата не са толкова страшни и току-виж ни подминало.

Ето това обсъждат две седмици в Катовице. Конференцията се очаква да приключи на 14 декември с приемане на документ. Със сигурност делегатите нещо ще се договорят. Дали обаче то няма да остане само на хартия? 

Кметът на македонския град Кавадарци Митко Янчев намери решение срещу ужасяващото замърсяване на въздуха в града. С екипи от администрацията на общината той прочисти въздуха с помощта на земеделска апаратура, която струва само 2500 евро. "Техниката е много проста. Тя се използва в земеделието и създава един вид изкуствен дъжд. Става въпрос за аерозолизация за намаляване на замърсяването на въздуха. Днес за първи път я използваме в Кавадарци. Тя пръска вода под високо налягане, във формата на прах, с атомизатор от 20 бара и височина от 10 м. По този начин се създава един воден прах, който не пропуска фините прахови частици", каза Янчев, чийто клип в социалните мрежи направи фурор.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ