27 Февруари 2021събота18:41 ч.

Снимки Компания "Дерида"

"Сцена Дерида" кани на премиера на иновативен спектакъл на Живко Желязков

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 584

Компания "Дерида" започва новата 2021 г. с дългоочакваната премиера на сценичната версия на "Fractus" - визуален танцов пърформанс, като резултат на двугодишен проект между пет от водещите в Европа организации в сферата на съвременния танц. На 22 и 23 януари от 19.30 ч. на "Сцена Дерида" в София (ул. "Цар Самуил" 32) ще се състои премиерата на визуално-танцовия спектакъл "Fractus", при спазване на ограниченията, които гарантират безопасна среда на гостите, научи ДУМА от организаторите.

Партньори на проекта са италианската емблематична компания - Балетът на Рим (Balletto di Roma), италианският университет Сапиенца, Държавният полски театър (Polish dance theatre), чешката компания "420 People" и португалската танцова компания "Алмада". Първоначалната концепция за представяне на проекта е да бъде част от фестивал, който да се ротира в петте партньорски държави и да представя пет различни танцови продукции. Поради пандемичната ситуация концепцията претърпя промяна и формата на представяне се превърна в хибридна - между дигиталното и реалното, обясняват от екипа.

"Fractus" е визуален танцов пърформанс, в който телата взаимодействат помежду си в определена геометрична структура. В представлението тази вътрешна взаимовръзка се развива многопластово, като изгражда универсална закономерност в отношенията, която асоциативно повежда зрителя към лично преживяване. Тази визуална експресия следва естествената закономерност на фракталите, които са геометрични фигури, изградени от по-малки себеподобни части. Те се движат в т.нар. организиран хаос, в който всяка съставна част развива своя траектория, ограничена в обща геометрична фигура. Концепцията на представлението предоставя възможност за наблюдение от различни перспективи, което позволява на зрителя да изгради свое триизмерно пространство.

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, избран за един от водещите европейски хореографи за 2018 г. от платформата "Aerowaves - dance across Europe", а визуалната среда - на Владислав Илиев от студио "Форматик", познат със своите мапинги в градска среда. Звуковата среда е на композитора Иван Шопов, чиито проекти "Авигея", "Тригайди" и лейбълите "Балкански" (Balkansky и COOH) набраха световна популярност. Изпълнители са Филип Миланов, Вяра Болградова, Симона Тодорова и Ивона Машова, чиито физически умения прекрачват границите на възможното. 

Представления на "Дерида" са гостували в Израел - Тел Авив (Suzanne Dellal Center) и Йерусалим (Machol Shalem Dance House), Канада, Германия, Пекин, Швейцария, Испания, Македония, Румъния, Унгария и др.

Визуалният танцов пърформанс "Fractus" е създаден в рамките на "Clash - when classic and contemporary dance collide and new forms emerge" и с финансовата подкрепа на Столичната община, Дирекция "Култура". "Clash - when classic and contemporary dance collide and new forms emerge" - съфинансиран от Програма "Творческа Европа на Европейския съюз (Grant Agreement No 2018-2032/001-001), Програма "Култура", Столичната община; НФ "Култура".

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ