01 Декември 2021сряда21:09 ч.

Страхът за хляба галопира

За 2 години управление на ГЕРБ най-малко са усвоените средства за адаптиране на безработните към потребностите на пазара на труда

/ брой: 140

автор:Ева Костова

visibility 1002

Страхът на българина да остане без работа напоследък излиза на челно място сред всички негови страхове. При положение, че за голяма част от хората заплатата е основно перо в доходите за живот, размерът й често оставят на заден план, принудени са да правят всякакви компромиси, само и само да работят. В същото време намаляват и възможностите за наемане навън, тъй като безработицата залива и страни от ЕС, които доскоро не бяха засегнати от този социален бич, и които пазят параметрите на своя пазар на труда първо за своите и после за хора от други държави на общността. Като наред с това пишат все нови и нови програми как на национална почва да се справят с намаляването на заетостта и за възможностите за откриването на нови работни места със запазване на старите. И не само ги пишат, а и ги изпълняват на практика.
У нас

засега се пишат само бодри отчети

за нещо несвършено на практика през двете години управление на ГЕРБ. Безработицата бе приоритет единствено в предизборните обещания, последва еквилибристиката с числата и методиките за определянето на нейното равнище, с които управляващите оневиняват провала си в заетостта и пазара на труда или "замазват" положението с нереални цифри и непрекъснато "намаляване" на процента на безработица. Надлъгването обаче въобще не променя ситуацията, напротив - отлага нещо неотложно, засилва негативните процеси с непредвидими последици. А те не закъсняват - за две години управление на сегашния кабинет най-малко са усвоените средства за апдаптиране на безработните българи към потребностите на пазара на труда. От предвидените за целта 498 млн. лв. до септември т. г. са изплатени едва под 7 на сто според изчисления на експерти на левицата. Пак по техни данни коефициентът на безработица се е увеличил с 5,6 пункта, без работа са 395 хиляди, което е със 170 хиляди човека повече, а броят на продължително безработните се е увеличил. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която управляващите развяват по всеки повод като панацея, до момента пък са усвоени едва 11,4 на сто от предвидените за усвояване до 2013 г. средства. Абсолютно нелогично и неоправдано

в "окото" на кризата

нашите управници решиха да намалят над 3 пъти средствата по националния план за действия по заетост с по 120 млн. лв. за 2010 и 2011 г. Това автоматично оряза и броя на включените лица със 70 хиляди, без да има и на йота някаква компенсация за това намаление, което удари и по без туй мизерните доходи на хората. През 2009 г. по степен на програмиране, договориране и усвояване програма "Развитие на човешките ресурси" беше на 14-о място в ЕС и на второ в България. В момента е предпоследна. Все още не са усвоени договорените 340 млн. лв., които остави предишното правителство. Какво остава за още недоговорираните 1100 млн. лв. при това темпо, питат се ненапразно специалистите. Досега за тази година са усвоени едва 99 млн. лв. от планираните общо 424 млн. лв., твърдят от опозицията. И правят извода, че за да се гарантира финансовото изпълнение на програмата, трябва да се увеличат темповете и да се усвояват по 40 млн. лв. средно на месец, вместо разплащаните досега 12 млн. лв. Поне засега обаче мерки и действия в тази насока не се забелязват, напротив, ножицата между договорирани и разплатени пари все още е твърде отворена, според експертите.
В непрекъснатите твърдения на правителството, че предприема мерки за запазване на работни места и откриване на нови, за намаление на безработицата сред младите и рисковите групи и подобряване качеството на живот, като клин се забиват

данните на официалната статистика

за второто тримесечие на 2011 г. Според тях за 2009-2011 г. параметрите на пазара на труда са силно влошени: загубиха се и се закриха 366 хиляди работни места, коефициентът на заетостта спадна катастрофално от 63,3 на 58,2 на сто. България е втора по ръст на безработица в ЕС през последната година с 11,2 процента; всеки четвърти младеж е без препитание, младежката безработица от 14,6 на сто скочи на цели 25,3 на сто; продължително без работа са двойно повече хора - от 100 станаха 210 хиляди, а тези, които са загубили надежда, че ще намерят работа и не търсят услугите на Агенцията по заетостта, вече са с 60 хиляди повече. Дейността по труда и социалната политика въобще експертите определят като несистематизирана, некомпетентна, неадекватна на икономическите и социалните условия и потребностите на различните слоеве от населението. През двегодишния мандат на ГЕРБ в тази сфера се прилагаше и продължава да се прилага подход на изчакване, на снишаване по-скоро, докато кризата вилнее, не се появи ни една идея като за пред хората, която да подкрепи бизнеса, семействата и всеки бранш поотделно, за да се неутрализира поне донякъде ударът от промените. Напротив - тежестта пак бе понесена от обикновения българин, на когото бяха отнети завоювани вече трудови и социални права, утвърдени дори по конституция, да не говорим за международни договори, по които България е страна, удостоверила това с подписа си. Като се изключат някои

малки "заигравания" с електората

и хитруванията на дребно на социалния министър на този фронт, няма и намек за справяне с бъдещите предизвикателства пред българската икономика и социалната политика на сегашния кабинет. Освен играта по нервите ни на финансовия министър, който ту дава пари, ту си ги взема, а колегата му гърми патроните с обещания "ще има за заплати, ще има за пенсии, но не знам кога си..."
Основният провал на правителството е именно в сферата на заетостта, където стотици хиляди хора и техните семейства останаха без работа и доходи през изминалите две години, твърдят експерти от Коалиция за България. В същото време вместо трезва оценка на тези проблеми, в отчета на правителството за две години управление цинично се отбелязва, че "въпреки наблюдаваните тенденции очакванията са целите, заложени по отношение на заетостта в Националния план за действие по заетостта през 2011 г., да бъдат постигнати", както и че "броят на регистрираните в бюрата по труда безработни лица плавно намаля". Да вижда някой тук поне малко обективност и самокритика, които дори не прозират в поредната безочлива лъжа и неспособността на кабинета да се справи с последиците от кризата върху пазара на труда? Лошото е и това, че основните цели на правителството на ГЕРБ за третата година на управление са доста притеснителни и водещото в тях съвсем не е пазарът на труда и мястото на хляба на българина в него...

каре

Как го правят другите?

Американският президент Барак Обама представи програма за справяне с безработицата в САЩ на стойност 450 милиарда долара. Тя включва данъчни облекчения за работодатели и редица мерки за наемане на работна ръка, четем в сайтовете.
Планът предвижда стартирането на огромни инфраструктурни проекти, строежи на училища и държавни учреждения. Също така ще бъдат намалени данъците на работници и малки предприемачи, за да стимулират бизнеса и респективно наемането на работна ръка. 9,1% от американците са безработни според официалната статистика и всички анализатори очакват именно това да е основната тема на предстоящата битка за Белия дом.
Заетостта е основен приоритет на 25-те страни-членки на ЕС. Всички правителства се мъчат да прокарат реформи в тази сфера. В Германия, където безработните представляват 9,3%, три години след големите реформи, започнати от правителството на Герхард Шрьодер, като че ли е време за равносметка. В момента секторът на заетостта в Германия бележи подем. Това означава, че предприятията се организират и се обръщат към услугите на нормалните агенции, откъдето намират квалифицирани хора.
Португалия е изправена пред необходимостта от спешни мерки за справяне с безработицата. За пет години тя се е увеличила два пъти в страната. Днес безработните представляват 8 на сто от активното население. Приоритет на правителството е да помогне на току-що дипломиралите се младежи, защото в противен случай Португалия е застрашена от "изтичане на мозъци". Затова все по-често на младите хора се предлагат стажове в големите предприятия. Стажовете са платени и са на стойност два пъти минималната работна заплата в Португалия, което прави около 700 евро. Това си е истински успех за дебютантите. Предлага им се и договор, подобен на придобилия известност във Франция договор за първоначално наемане на работа. Португалия очевидно разбра колко страшни са цифрите, според които всяка година 20% от високо образованите млади хора емигрират поради липсата на работа или поради липсата на работа на тяхното ниво. За безработните се правят проекти за заетост и курсове за преквалификация.
Във Франция по данни от 2010 г. икономическата криза допълнително влоши позицията на младежите на пазара на труда. Мерките, предложени от екипа на Саркози в отговор на покачващата се безработица, включват създаването на 320 хил. стажантски места, с 35 хил. повече от предходната година. Малките предприятия (с по-малко от 50 служители) получавят допълнителна директна сусидия от 1800 евро.
Друга мярка е финансирането на 170 хил. "договора за въвеждане в работата" (contrats de professionnalisation), при които практичесият опит се редува с формално обучение. Компаниите, които сключат подобни договори с младежи до 26 г., ще получат еднократна субсидия от 1000 евро за всеки договор. Ако човекът, който наемат, няма поне средно образоване (фр. baccalaure'at), субсидията се удвоява до 2000 евро.
Намаляването на безработицата, по-добра координация на икономическите политики и засилването на икономическото управление с въвеждане на задължителни правила. Върху тези насоки трябва да се съсредоточи стратегията "ЕС 2020", подчертаха евродепутатите в своя резолюция. В документа се посочва, че при спад на БВП с 4% и над 23 милиона безработни в ЕС, стратегията трябва да осигури ефективен отговор на икономическата и финансовата криза. Проблемът с безработицата сред младите хора трябва да бъде решен чрез създаване на повече възможности за обучение и стажове, като комисията трябва да изработи стратегия по този въпрос.
От Европарламента изтъкват, че ЕП настоява комисията да предложи нови законодателни мерки и евентуални санкции за тези държави-членки, които не изпълняват стратегията "ЕС 2020", както и стимули за страните, които я изпълняват.
Парламентът приветства решението на Европейския съвет да определи по-малко на брой, "но по-ясни и по-реалистични цели, които са в по-голяма степен количествено измерими".

Лукашенко се заигра с "енергийната" карта

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Медии: ФБР с достъп до "УотсАп" и "Аймесидж"

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 232

Вълнения в Техеран

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 232

САЩ ще похарчат $34 млн. за авиобаза в Гърция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 102

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 118

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ