02 Декември 2020сряда13:54 ч.

Страх и безхаберие

/ брой: 245

автор:Валентин Георгиев

visibility 984

Държавата, забележете, щяла да гласува против увеличението на цената на водата в Перник, разбираме от приказките на регионалния министър Петя Аврамова. Самата тя дори можела да носи отговорност и била готова да си подаде оставката, ако Борисов я поиска. Логичен отбой по утъпканата "морална схема" на ГЕРБ за бягство след възникнал скандал. Причината - страх от създалото се обществено напрежение от водната криза. Тук обаче изскачат още маса въпросителни. 

Коя или по-скоро кой е "държавата" в случая? При положение, че друг държавен орган в лицето на КЕВР преди дни първоначално излезе с доклад, според който и при сушата в Перник неминуемо предстои поскъпване с 3 на сто. Това било залегнало в "инвестиционните планове" на ВиК дружеството отпреди 3 години. Звучи цинично, но в резултат на "изпълнението" на тези планове, или по-скоро въпреки тях, видяхме докъде я докараха. Няма и видими резултати, с които да се обоснове поскъпването. КЕВР, по думите на Аврамова, имала законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не били задължителни. За какво въобще ни е нужна тогава тази комисия? След като има друга паралелна "инстанция" свише, която по свое усмотрение, без да се съобразява с някакви си бизнес планове, казва последната си дума. 

По абсолютно същата логика същата тази "държава", за която говори госпожата, може да стопира и поголовното "традиционно" поскъпване в цялата страна. Не КЕВР, а Негово Величество Падишахът решава, защото държавата това е Той. У него са и ножът, и хлябът, а и водата, и въздухът. Той решава колко ще ядете, пиете и какъв въздух ще дишате, но това е друга тема.

Безхаберното отношение на правителството във ВиК сектора вече 10 години предопределя големи проблеми с водата в цялата страна. Разсипаната канализационна система, некадърните калинки във всички ВиК дружества, нищоправенето с поддръжката на язовирите логично ни тика към ситуация, за която Перник е само едно предупреждение. А опре ли ножът до кокал, тръгват оправданията "след дъжд качулка".

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 230

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 82

Меркел се съмнява в евростарта на Скопие

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 230

ЕС, Полша и Унгария склонни на компромиси

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 230

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 479

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 558

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 347

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 198

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ