19 Септември 2019четвъртък13:31 ч.

Камион се опита да спре на велоалеята на столичния булевард "Княз Дондуков", но на заден ход събори дърво, което застраши минаваща майка с малко дете

Столичани се обединяват срещу презастрояването в София

Представители на няколко инициативни комитета отиват при Фандъкова с искания срещу бетонирането на града

/ брой: 118

автор:Деси Велева

visibility 988

Безпрецедентно обединение на различни инициативни комитети в София срещу презастрояването на града бе обявено преди дни. Представители на няколко активни граждански организации от различни квартали на столицата, които се борят от години срещу застрояване в районите им с протести или подписки, ще се срещнат в четвъртък на ул. "Московска" 33, за да представят исканията си пред общината. Инициативата, наречена "Обединена София", приканва всички потърпевши и съпричастни да дойдат от 9,30 ч. пред столичното кметство и да заявят исканията си за спиране на презастрояването в София и срещу строителството в парковете и междублоковите пространства. В новото обединение са се включили комитети и инициативи от "Овча купел", "Дианабад", "Лозенец", "Младост" и други.

Във вече подготвените точки с искания  "Обединена София" заявява, че този състав на Столичния общински съвет е изчерпал доверието на хората и важните решения за града трябва да се вземат от бъдещите съветници. Затова инициаторите настояват до края на мандата на настоящия СОС да не се приемат подробни устройствени планове, които предвиждат мащабно застрояване. Активистите настояват още да се направят изменения в самите процедури по приемане на устройствените планове, тъй като в момента обществените обсъждания са проформа и мнението на хората рядко се взема предвид.

Гражданите искат кметът Йорданка Фандъкова да ги подкрепи в предложението им към депутатите да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията и в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които да предвиждат по-големи отстояния между сградите. В тях също така трябва да бъде записано нереализираните устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят.

Реституцията на земите е друг проблем, на който трябва да се наблегне, смятат от неправителствените организации и затова настояват за пълна проверка на върнати, продадени и заменени имоти в парковете и урбанизираните територии.

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 108

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 115

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 98

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 105

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 160

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 136

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ