15 Януари 2021петък17:26 ч.

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

Наредиха ни до белгийците по процент на разходите за здравеопазване

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 104

Българите са на четвърто място сред жителите на ЕС по дял на разходите за храна в бюджета на домакинствата. У нас 18,4% от парите на семействата отиват за храна и безалкохолни напитки, обяви Евростат. Общо за страните от ЕС разходите за храна са само 13% от бюджета на домакинствата. На първите места в ЕС по дял на разходите за храна са Румъния - 26%, Литва - 20,2%, и Естония - 19,3%.

В страните от ЕС най-много са разходите на семействата за наеми и битови сметки за вода, ток и газ - 23,5% от всички разходи. У нас тези разходи имат 20-процентен дял от семейния бюджет. Причината за това е, че в България почти всички живеят в собствени жилища и не дават пари за наеми, докато в другите страни от ЕС делът на хората, които живеят под наем, е по-голям.

Третият най-голям разход у нас е транспортът с дял от 13,7%. Средно за страните от ЕС за транспорт отиват 13,1% от всички разходи, което не е голяма разлика спрямо ситуацията у нас.

Голяма разлика между нас и останалите страни от ЕС има по отношение на разходите за здравеопазване. У нас 6,4% от всички разходи на домакинствата отиват за здравеопазване. Това ни нарежда на второ място в ЕС. Пред България е само Белгия, където разходите за здраве са 6,7%. Средно за страните от ЕС за здраве отиват само 4,4% от разходите на семействата. Най-добре сред страните от ЕС са в Словакия, където за здравеопазване хората дават само 2,4% от парите си, а след това се нареждат Чехия (2,5%) и Дания (2,9%).

Българите дават по-голям дял от средствата си спрямо европейците и за алкохол, образование и комуникации. Затова пък харчим по-малко от средния европеец за дрехи и обзавеждане на дома.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ