15 Октомври 2019вторник16:28 ч.

Медицинската сестра Стела Летова-Доневска от болницата в Троян вчера бе на работното си място със система в ръката

Специалисти по здравни грижи започват протести в Троян

Медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти от местната болница са готови за колективна оставка

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 786

Пореден протест на работещите в здравеопазването се състоя вчера. Този път в Троян над 50 специалисти по здравни грижи излязоха на едночасов ефективен протест в двора на Многопрофилната болница за активно лечение. Исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и лаборантите са за по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

Според председателя на стачния комитет Валя Димитрова в момента една редова медицинска сестра получава основна заплата от 610 лева, а санитарите са с 560 лева. "Министър Ананиев беше обещал, че от 1 юни ще ни даде 950 лева. Това обаче не се случи", коментира Димитрова. В декларацията си здравните специалисти искат две минимални заплати, а допълнителните възнаграждения да бъдат според натовареността. За спешните центрове и за реанимациите трябва да има допълнително възнаграждение, смятат протестиращите. Те настояха още клас прослужено време да стане 1,2%, почасовото заплащане на нощния труд да бъде увеличено на 3 лева на час, тъй като в момента е едва 50 стотинки.

Специалистите по здравни грижи искат още болниците да не са търговски дружества, както и да бъдат върнати медицинските стандарти, да има регламентирана медицинска практика за медицинските сестри.

Валя Димитрова посочи, че протестът не е насочен към ръководството на болницата, а към министъра на здравеопазването, и ще продължи до петък, всеки ден от 12 до 13 часа, като за това време медицинските специалисти няма да получат възнаграждение. Всички, които участват в протеста, са се подписали, че са готови да подадат колективна оставка. През септември те ще се включат и в националния протест.

"Не искаме да работим за 600 лева", "Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме", "Без нас, медицинските специалисти, няма здравеопазване" гласяха плакатите на протестиращите. Те бяха подкрепени от лекари, техни колеги от училищата, детските и социалните заведения, от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести.

Вчера стана ясно, че осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна и това допълнително натоварва екипите, които в момента работят там. Липсата на медици се усеща най-вече през лятото, когато работата се увеличава. Оказва се, че заплащането не е сред основните причини за липсата на медици в спешната помощ. "Работата тук е стресова, с голямо физическо натоварване и кариерното развитие не е достатъчно, така че хората търсят друга реализация", коментираха от спешния център. 

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 566

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 292

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ