22 Януари 2019вторник05:23 ч.

Снимка ТР "Сфумато"

Сцена

Спектакъл на "Сфумато" отива на фестивал в Ню Йорк

"Това НЕ Е Хамлет", носител на "Аскеер 2017", ще се играе на 23 и 24 януари 2019 г. на Directorfest

/ брой: 218

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 753

Представлението "Това НЕ Е Хамлет" на Театрална работилница "Сфумато" е получило покана за участие в Directorfest в Ню Йорк. "Това НЕ Е Хамлет" ще бъде първият български спектакъл в 35-годишната история на фестивала, ориентиран предимно към режисьори, възпитаници на Нюйоркската академия. Датите на представленията са 23 и 24 януари 2019 г., научи ДУМА от Рада Баларева, пиар на "Сфумато".

Спектакълът на Боян Крачолов, който спечели номинацията "Малък сезон 2016" и влезе в афиша на "Сфумато", е носител и на "Аскеер 2017" за режисура, а актьорите Димитър Крумов и Иван Николов - за ролите си в категория "Изгряваща звезда".

По думите на режисьора: "Актьорската природа е изначално ненаситна. Алчна. В основата й е страстта, сценичният нагон, желанието да премеря сили, да се преборя с този голям образ, после със следващия, с този след него, и така нататък, и така нататък. Някъде беше казано, че един актьор трябва да изяде всичката храна на света, да изпие всичкото пиене и да преспи с всички жени. Че той трябва да съществува в един стихиен контекст, постоянно бушуващ и никога неукротим.

В това представление се опитваме да отприщим тази стихия. Да проверим дали ние я водим нея, или тя нас. Да изследваме границите - както нашите собствени, така и на сцената, да видим докъде можем да обтегнем тънката нишка, която разделя истината от илюзията, да опитаме, по думите на Вонегът, "да се приближим максимално до пропастта на лудостта, без да паднем вътре". Да стигнем колкото се може по-висока скорост на мислене, на прескачане от един образ в друг, ала не машинално, не повърхностно, ами колкото се може по-дълбинно, на едно лудешко препускане през най-големите текстове, тези, които винаги са ни провокирали, и накрая да успеем да слезем от тази "въртележка", да се върнем към самите себе си. А ако не успеем - поне ще сме опитали. Защото това НЕ Е Хамлет. Това са актьори. (Обратното на хора.)"

Directorfest, организиран от The Drama League, е градски фестивал, който се фокусира върху изкуството на съвременната режисура. Фестивалът продължава няколко седмици и се провежда в различни пространства в Манхатън и околностите на Ню Йорк. Представя в програмата си готови продукции, сценични прочити, дискусии, премиери на книги с присъствие на авторите им, ателиета и разговори с изтъкнати американски режисьори.

The Drama League е организация, посветена на създаването на взаимодействия между артисти и аудитории... над и отвъд изпълненията, които заедно преживяват. Тя работи за повишаване на професионалното, личното и творческото развитие на артиста; с цел да се подобри качеството на новите сценични произведения и да се вдъхнови публиката с един по-богат, по-информиран опит. Всяка година продуцира над 100 тематични събития в Ню Йорк, включително и най-старите театрални отличия в Северна Америка, наградите на Drama League, както и обучения, форуми, открити репетиции, семинари и др. в своя център в Трибека.

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14