20 Февруари 2019сряда03:35 ч.

От редактора

Спасители в жълти жилетки

/ брой: 238

автор:Боян Бойчев

visibility 585

Да си призная, макар че преди години съм гледал "Спасители на плажа", Памела Андерсън не ми е била любимата актриса. 

Но днес мога да кажа, че ме спечели като човек. 

Попаднах на нейни силни думи по повод бунта на "жълтите жилетки" във Франция и заявената от нея публична подкрепа за протестиращите. 

И позициите ни съвпадат. 

В протестите тя вижда бунт на обикновените хора срещу сегашната политическа система, която обслужва елита и презира собствените си граждани.

Затова отхвърля твърденията на критиците, че сегашното капиталистическо общество не е насилническо, като се аргументира, че насилието е вградено в тъканта му. И когато услужливите медии показват запалените коли и изпотрошените луксозни магазини и изкарват "жълтите жилетки" обикновени престъпници, които сеят разруха, актрисата задава риторичния въпрос какво представлява това насилие в сравнение със структурното насилие на световните елити. Тя търси причината за бунта в растящата пропаст между политиците, обслужващи елита, и обикновените хора, на които им е писнало от неравенства. 

Когато някои протестиращи палят коли и магазини, те символично нападат частната собственост, която стои в основата на капитализма; когато нападат полицейски служители, те символично отхвърлят репресивните сили на държавата, които защитават предимно капитала, казва Памела Андерсън. Според нея действията на протестиращите трябва да се разглеждат в контекста на настоящото статукво, което усилва силата на силните и безсилието на слабите. Статукво, от което печелят само елитите, а огромното мнозинство губи.

Тя застава на страната на "жълтите жилетки", защото са против политическата система и политиката, които работят за богатите, а не за бедните. Протестиращите призовават за социално справедлив ред, за правото на достоен живот, за справедливи заплати и за справедлива данъчна система. Единственото решение е да създадем система, която зачита живота на общността и която преразпределя богатството в полза на народа и нацията, защото досега хората бяха изключени от разпределението на богатството и бяха изоставени в нищета, заявява звездата. 

Аплодисменти, Памела! Не знам колко души спаси в известния преди години сериал. Но днешните ти думи са зов за спасение и промяна на света. 

И аз съм съгласен с теб, че въпросът е дали настоящите протести могат да се превърнат в нещо конструктивно и дали прогресивните сили по света могат да изградят егалитарни общества, в които да цари равенство?

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35