10 Декември 2018понеделник00:00 ч.

От редактора

Спасители в жълти жилетки

/ брой: 238

автор:Боян Бойчев

visibility 170

Да си призная, макар че преди години съм гледал "Спасители на плажа", Памела Андерсън не ми е била любимата актриса. 

Но днес мога да кажа, че ме спечели като човек. 

Попаднах на нейни силни думи по повод бунта на "жълтите жилетки" във Франция и заявената от нея публична подкрепа за протестиращите. 

И позициите ни съвпадат. 

В протестите тя вижда бунт на обикновените хора срещу сегашната политическа система, която обслужва елита и презира собствените си граждани.

Затова отхвърля твърденията на критиците, че сегашното капиталистическо общество не е насилническо, като се аргументира, че насилието е вградено в тъканта му. И когато услужливите медии показват запалените коли и изпотрошените луксозни магазини и изкарват "жълтите жилетки" обикновени престъпници, които сеят разруха, актрисата задава риторичния въпрос какво представлява това насилие в сравнение със структурното насилие на световните елити. Тя търси причината за бунта в растящата пропаст между политиците, обслужващи елита, и обикновените хора, на които им е писнало от неравенства. 

Когато някои протестиращи палят коли и магазини, те символично нападат частната собственост, която стои в основата на капитализма; когато нападат полицейски служители, те символично отхвърлят репресивните сили на държавата, които защитават предимно капитала, казва Памела Андерсън. Според нея действията на протестиращите трябва да се разглеждат в контекста на настоящото статукво, което усилва силата на силните и безсилието на слабите. Статукво, от което печелят само елитите, а огромното мнозинство губи.

Тя застава на страната на "жълтите жилетки", защото са против политическата система и политиката, които работят за богатите, а не за бедните. Протестиращите призовават за социално справедлив ред, за правото на достоен живот, за справедливи заплати и за справедлива данъчна система. Единственото решение е да създадем система, която зачита живота на общността и която преразпределя богатството в полза на народа и нацията, защото досега хората бяха изключени от разпределението на богатството и бяха изоставени в нищета, заявява звездата. 

Аплодисменти, Памела! Не знам колко души спаси в известния преди години сериал. Но днешните ти думи са зов за спасение и промяна на света. 

И аз съм съгласен с теб, че въпросът е дали настоящите протести могат да се превърнат в нещо конструктивно и дали прогресивните сили по света могат да изградят егалитарни общества, в които да цари равенство?

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239