31 Май 2020неделя11:27 ч.

София пръска нови милиони за боклуците

Столичната община търси кой да извози и приеме остатъците от преработената смет на града

/ брой: 159

автор:Деси Велева

visibility 1000

Столичната община продължава да харчи милиони левове за боклука на София. Точно в края на мандата на настоящото ръководство, през юли, бе обявена обществена поръчка за 436 млн. лв. за събиране на сметта на града през следващите няколко години. Преди ден общината пусна два нови конкурса, като този път търси кой да извози и приеме остатъка от преработения боклук в завода край с. Яна.

Победителят ще трябва да транспортира смет от площадката "Хан Богров" в с. Горни Богров, от Инсталацията за биологично третиране и площадката "Садината", както и от Завода за механично-биологично третиране на отпадъци. Освен хартия, черни и цветни метали, пластмаса и каучук, дървесни пелети, компост и други материали за рециклиране трябва да бъде извозен и горимият отпадък - RDF. Планира се той да е по 180 000 тона годишно. За тази цел общината ще даде 14 млн. лв. без ДДС за период от 4 години.

Други 36,5 млн. лв. без ДДС ще бъдат предоставени на предприятията, които ще приемат и оползотворят RDF горивото в рамките на следващите три години. Ако се наложи, договорът с фирмите може да бъде удължен за още две години срещу 14 млн. лв. без ДДС.

Откакто работи заводът за отпадъци, RDF се гори в циментови заводи. Заради отклонения в качествените му показатели обаче някои от тях отказват да го приемат. 

Столичната община планира да построи инсталация за оползотворяване на горимия отпадък на територията на "ТЕЦ-София" почти в центъра на града. Съоръжението ще струва 157 млн. евро без ДДС, от които 67 млн. евро са заем на общината. Кредитът ще трябва да бъде връщан от "Топлофикация". Наскоро столичните социалисти заявиха съмнението си за проблеми с процедурата по финансирането на строителството на инсталацията. 

Вчера Столичната община обяви, че търси и кой да почиства през зимата пътя между Самоков и София и Южната дъга от Околовръстния път. За тази дейност са предвидени близо 10 млн. лв. 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1239

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 652

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1826

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ