23 Септември 2019понеделник23:56 ч.

София пръска нови милиони за боклуците

Столичната община търси кой да извози и приеме остатъците от преработената смет на града

/ брой: 159

автор:Деси Велева

visibility 477

Столичната община продължава да харчи милиони левове за боклука на София. Точно в края на мандата на настоящото ръководство, през юли, бе обявена обществена поръчка за 436 млн. лв. за събиране на сметта на града през следващите няколко години. Преди ден общината пусна два нови конкурса, като този път търси кой да извози и приеме остатъка от преработения боклук в завода край с. Яна.

Победителят ще трябва да транспортира смет от площадката "Хан Богров" в с. Горни Богров, от Инсталацията за биологично третиране и площадката "Садината", както и от Завода за механично-биологично третиране на отпадъци. Освен хартия, черни и цветни метали, пластмаса и каучук, дървесни пелети, компост и други материали за рециклиране трябва да бъде извозен и горимият отпадък - RDF. Планира се той да е по 180 000 тона годишно. За тази цел общината ще даде 14 млн. лв. без ДДС за период от 4 години.

Други 36,5 млн. лв. без ДДС ще бъдат предоставени на предприятията, които ще приемат и оползотворят RDF горивото в рамките на следващите три години. Ако се наложи, договорът с фирмите може да бъде удължен за още две години срещу 14 млн. лв. без ДДС.

Откакто работи заводът за отпадъци, RDF се гори в циментови заводи. Заради отклонения в качествените му показатели обаче някои от тях отказват да го приемат. 

Столичната община планира да построи инсталация за оползотворяване на горимия отпадък на територията на "ТЕЦ-София" почти в центъра на града. Съоръжението ще струва 157 млн. евро без ДДС, от които 67 млн. евро са заем на общината. Кредитът ще трябва да бъде връщан от "Топлофикация". Наскоро столичните социалисти заявиха съмнението си за проблеми с процедурата по финансирането на строителството на инсталацията. 

Вчера Столичната община обяви, че търси и кой да почиства през зимата пътя между Самоков и София и Южната дъга от Околовръстния път. За тази дейност са предвидени близо 10 млн. лв. 

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 182

Президентът призова българите в САЩ да се завърнат

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 182

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 76

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 52

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

НАТО: Русия ни пречи в Черно море

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ