26 Март 2019вторник14:47 ч.

Смазващ доклад на САЩ за човешките права у нас

Арестът на Иванчева се посочва като пример за беззаконие

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 744

Държавният департамент на САЩ излезе със смазващи констатации за нарушаване на човешките права и свободата на словото в България. Те са описани подробно на 33 страници в годишния доклад за състоянието на човешките права в света. Случаят "Иванчева" е даден като пример за потъпкване на човешките права на задържаните.

Според анализаторите проблемът е в безнаказаността. Българските власти не правят достатъчно, за да преследват посегателствата върху човешките права и не използват адекватно механизмите за разследване и наказване на корупцията и злоупотребите. Като основни проблеми се посочват корупцията във всички правителствени подразделения и в съдебната система, която е неефикасна и безотчетна.

Корпоративният и политическият натиск са нанесли сериозни вреди на медийния плурализъм, се казва в документа.
Човешките права в България се нарушават, задържаните лица са обект на малтретиране, а посегателството остава безнаказано. Увеличава се натискът на властта върху медиите. Това са част от суровите констатации за България в 43-я годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света.

Основни проблеми са изброени физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица, тежките условия в затворите, корупцията, неефикасността и липсата на отчетност в съдебната система, лошо отношение към мигрантите и търсещите убежище, корупцията във всички правителствени подразделения и насилието срещу етнически малцинства. Посочва се, че над 40% от затворниците се оплакват от много тежки условия и физическо насилие от страна на властите. Случаят "Иванчева" е даден като пример за потъпкване на правата на задържаните.

Българските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства върху човешките права, но действията са недостатъчни и безнаказаността е проблем, констатират анализаторите. Посочва се още, че правителството разполага с механизми да разследва и наказва злоупотребите и корупцията, но използването им е неадекватно. 

"Законът гарантира свободата на словото, включително на печата, и правителството като цяло спазва това право. Въпреки това остава безпокойството, че корпоративен и политически натиск, съчетан със засилващо се и непрозрачно съсредоточаване на медийна собственост и разпространителски мрежи, както и правителствено регулиране на ресурсите и подкрепата за медиите, е нанесло сериозни вреди на медийния плурализъм, се казва в документа. Индексът за устойчивост на медиите на IREX за 2018 г. отчита стабилно увеличаващ се политически натиск върху медиите, както и всекидневен тормоз и натиск срещу журналисти и собственици на медии. Индексът отбелязва съществуването на дълбоко разделение на "воюващи лагери" в медиите, които водят до клеветнически кампании и засилващата се "агресивна пропаганда". Продължава тенденцията за сплашване и насилие срещу журналисти, посочват анализаторите и като пример за произвол споменават задържането на разследващия журналист от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро край Радомир.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58