15 Септември 2019неделя12:49 ч.

Мнение

Слугинажът

Изпълняват ли националния си дълг националните ни медии?

/ брой: 96

visibility 510

Игнат Ст. Минков

България по свобода на медиите днес се е сринала на 111-о място. Балонът, че плурализмът на частните медии е гаранция за тяхната свобода, се спука, за да изпусне зловонието на сервилност, зависимост, слагачество, конюнктурност, преклонение пред властта и бягство от проблемите. В обществото ни се утвърди нездравият духовен климат на безпътицата, примирението, безперспективността. 

В тази обстановка особена стойност и значение придобиват националните медии - БНР и БНТ. Те така се и наричат - "национални", въпреки че тази им характеристика не се забелязва за сметка на определението "обществени", т.е. служещи на плуралистичното ни общество. А в обществото ни днес няма ясна национална позиция по важни проблеми. Преобладаващата част от журналистите в националните медии с готовност обслужват позициите на управляващите и ги обгрижват - което по принцип противоречи на функцията на журналистиката в обществото. 

Ще споделя мисли за отношението на обществените ни медии към управляващите и към опозицията. В тях реверансът категорично е към управляващите и към "дясното" политическо пространство, маркирано като "евроатлантическо". За основната опозиционна лява сила БСП априори се насажда мнение, че не е достатъчно "проевропейска", постоянно се натрапват мнения за нейни грешки и вини. По неин адрес дори се допускат ругатни, обидни квалификации и дезинформация. Когато левицата поставя важни обществени проблеми, те се представят накратко, а след това се търсят обилно противоположни десни мнения да "заглушат" лявото. В студиата на БНР и БНТ обикновено разговорите с опозицията се водят по модела "да, но..." и водещият отива към друг проблем, с който тя да бъде уязвена. А когато отговорът на госта отново е логичен и обоснован, темата се сменя или разговорът се прекратява. Само един пример. В "Още от деня" на БНТ водещата Поли Златарева в разговор с млади представители на опозицията за "Апартаментгейт" директно ги обвини, че те не "виждали гредата в собствените си очи"! Каква "греда" в очите на тези млади хора, които никога не са участвали във властта, камо ли да са злоупотребявали с нея! Защо при сутрешно "четене" на вестниците по "Хоризонт" от общо над 200 страници материал за деня единственият цитат, който журналистката прочита, е клеветнически текст за жилището на Елена Йончева от г-н Христов (председател на СДС). Десетките й разследвания - за морските пирати в Сомалия, от гражданската война в Сирия, за предпазната ограда по българо-турската граница, злоупотребите на Делян Добрев и приближените му в Хасково, за министъра на културата  Банов, за унищожени 250 дка земеделски земи в Пернишко и пр., не се радват на подобна разгласа. 

За сметка на това еврокомисарката ни г-жа Мария Габриел, сега вече и водеща евролистата на ГЕРБ, имаше неограничен достъп за нескончаемо ръсене на общи приказки и за това как трябва да ратифицираме... Истанбулската конвенция. Мълчи се за това, че г-жа Габриел живя в апартамент от над 100 кв. м на Столичната община само срещу 600 лв. наем. Коя от двете български жени - Йончева и Габриел, уважаеми журналисти, заслужава нашата подкрепа? Националните ни медии на практика са толерантни към грешките и престъпленията на ГЕРБ и правителството му. 

За "Апартаментгейт" редица сайтове изнесоха крайно обезпокоителна информация, но БНР и БНТ не посмяха да влязат в "дълбоките води" на проблема. А обществото иска да знае колко са лобистките закони, приети от ГЕРБ; вярно ли е, че министър Горанов е опростил 20 млн. лв. данъци на фирмата, продала на Цветанов и Ко евтино апартаменти; как продажбата става за един ден; откъде са средствата на участниците в сделката. Какви са фактите с имотите на председателя на антикорупционната комисия и на заместника му - ако и те са нарушители на законите, как да очакваме от тях разкриване на истината. Кой допусна фалшива имотна декларация на съпругата на Порожанов, каква е същинската причина за неговата оставка - въпроси много. Само в енергетиката дългът надхвърля 5 млрд. лева. А задълженията на държавните и общинските болници, които все се прикриват? И никаква реакция от националните ни медии - потресаващо мълчание. Но отново чуваме заклеймяващата "мантра", че държавата е лош стопанин.

Кои са причините за това поведение на националните ни медии? Страх, безразличие, политическа сервилност към властващите, липса на доблест, закърняло чувство на отговорност за съдбата на страната ни. Защото проблемите ни се задълбочават все повече и повече, но не се вижда това да безпокои нашите национално отговорни журналисти.

Безпокои отношението на националните ни медии и към президента Румен Радев, който се утвърждава като мъдър, отговорен и с перспективно мислене държавник. Ръководството на ГЕРБ още от първия ден търси всякакви възможни средства да го дискредитира. Наместо отпор на това недостойно поведение националните медии на практика го подпомагат. В негативното си отношение към президента БНТ стигна дотам, че отказа да излъчи пряко пресконференцията, отчитаща двегодишната му дейност! 

БСП вече година разработва цялостна комплексна концепция за бъдещето на страната - "Визия за България", обхващаща всички страни на националния ни живот. Тя беше предложена още през юли миналата година за всенародно обсъждане с участие на най-широк кръг общественици и специалисти, разгледана бе във всички структури и на конгреса на БСП. Защо националните медии, толкова услужливи и учтиви към управляващите, всячески избягват да запознаят българските граждани с концепциите за бъдещето на страната, предлагани от опозицията? Що за журналистическо и гражданско поведение е това? 

Конюнктурата е превзела националните медии. Независимо че Конституционният съд отхвърли Истанбулската конвенция, ГЕРБ продължава негласно да налага неприемливите й джендърски позиции. Модна тема в духа на "джендъризма" е насилието, най-вече над жени и деца. В този дух "Хоризонт" ни представи случай с побой от възпитател над недисциплинирана ученичка от училище в Ловеч. Интервюта с директора на училището, с представител на РИО, с психолози... Разбира се, възпитателят ще бъде наказан, дори уволнен, ученичката - преместена в друго училище. И нито дума за възпитателната работа! Правата на детето са постоянна и самоцелно натрапвана тема, но не се говори за дълга и отговорността, за семейството, за отговорността в обществото. Нито дума за крайно обезпокоителните негативи на закона за образованието на ГЕРБ, изхвърлил възпитателната работа от българското училище. Дори думата "възпитание" в текстовете му липсва! Този закон е сред най-лошите, приемани в годините на прехода - по-вреден дори от този, с който бе ликвидирано уедреното ни земеделие. България стремглаво се срива към последните места по успеваемост на учениците ни в класациите на ЕС. Законът убива бъдещето на нацията ни, но какво от това! Изглежда по-важно за нашите журналисти е в предаванията си да канят "специалисти" от десетките фондации, НПО, "научни институти", финансирани от "Америка за България", Сорос и пр., но винаги - десни и свързани с неолиберализма. Докога?

България отново е пред избори! И за пореден път има опасност те да бъдат фалшифицирани. Защото ГЕРБ, въпреки неистовата съпротива на опозицията, отново отказа да се актуализират списъците на избирателите, да се поставят камери в избирателните секции, да се въведе машинно гласуване, да се обжалват на по-висша инстанция фалшификациите на изборните протоколи с 2/3 от членовете на изборните комисии. Нито веднъж не чухме журналисти от БНР и БНТ да попитат (не дай си боже да упрекнат!) управляващите защо отказват да направят всичко това. 

Ще си позволя да попитам, уважаеми журналисти от националните медии, какво трябва ние, гражданите на България, да направим, за да защитим демократичните си права на обективна информираност? Хората са отчаяни и обезверени - и от забатаченото здравеопазване, от разбитите пътища, от галопиращите нагоре цени (дори купуваният всеки ден хляб вече поскъпна с 25-50%), от все по-драстично разтварящата се ножица между доходите на милионите бедни (40% от населението ни е под "санитарния" минимум за живот) и тясната прослойка свръхбогаташи. Явно това не ви притеснява, щом и на Първи май без капка срам не проронихте и дума за човешкия труд и скрихте от новините по радиото най-голямата обществено-политическа проява на деня - протестният митинг-шествие с близо 20 000 участници, организиран от БСП. А каканижехте през целия ден измислени новини за несъществуващо шествие, организирано от "Подкрепа" от пл. "Св. Неделя". На 9 май - Деня на победата и на Европа, наместо почит към 30 000-те български воини, загинали в Отечествената война, радиото ни занимава с отречените в България гей бракове - какъв срам - те ли са символът на Европа! 

Страната ни е в крайно тежко състояние, държи последните места почти във всички класации на ЕС, надвесена е над пропаст, в която може да се срине всеки миг, ако не спрем разпада, омразата, крайно острото противопоставяне; ако продължаваме да търпим да ни управляват неуките, неподготвените, сервилните, агресивните, арогантните, циниците; ако продължаваме да се примиряваме; ако не подкрепим търсещите, борещите се за необходимата и възможна промяна! 

В израз на уважение към вас, журналистите като челен отряд на българското общество, написах тези редове.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 2

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 16

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 160

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1520

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1065

/ брой: 176

На един протест

visibility 437

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 541

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 523

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ