04 Февруари 2023събота05:24 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

На фокус

Сложната задача с презареждането на АЕЦ "Козлодуй"

Бъдещото гориво на българската ядрена централа зависи колкото от геополитика, толкова и от технически анализ

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 48

Ивайло СТАНЧЕВ, Капитал*След 17 месеца, или през май 2024 г., 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде зареден с ядрено гориво от американската "Уестингхаус". Ако това не се случи точно тогава, има потенциален риск този алтернативен на руската ТВЕЛ доставчик въобще да не може да работи в българската ядрена централа поне до 2030 г. Обратното пък крие други рискове, тъй като процесите по лицензирането на американското гориво вървят бавно и са нужни още много анализи, а и системите за контрол трябва да се пренастроят в сътрудничество с руснаците, което в сегашната геополитическа среда изглежда почти невъзможно.
Другият възможен алтернативен доставчик - френската "Фраматом", може да осигури доставки чак от 2025 г. и освен това тя ползва руски лицензи за производството на касетите с ядрено гориво. Това го прави по-лесно съвместимо с нуждите на АЕЦ "Козлодуй", но е в противоречие с взетото на 3 ноември от енергийната комисия в парламента решение за ускоряване на диверсификацията на доставките.
Самата ядрена централа има в резерв руско гориво за едно презареждане на 5-и блок (през май 2023 г.) и за пет презареждания на 6-и блок (всяка следваща година до октомври 2027-а). Засега доставките от Русия продължават по утвърдения план (два пъти годишно) въпреки войната, но няма гаранция докога ще продължи така.
Така най-кратко може да се опише сагата около разнообразяването на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй".

Как се зарежда с гориво АЕЦ-ът

За разлика от ТЕЦ, които могат да използват различни по вид въглища или природен газ, при ядрените централи има точно определен вид гориво, с което всяка от тях може да работи. Това, което използват румънците, например, въобще не става за българската АЕЦ "Козлодуй". Разлики има не само в касетите за самото гориво, но и в урана, който се използва за тях. Макар и по-малки, разлики има дори между горивото, което използват 5-и и 6-и блок на българската централа. В комбинация с необходимостта от високо ниво на сигурност кръгът на потенциалните доставчици, които имат лиценз за тази работа, става изключително малък.
Освен това съответният блок не се зарежда наведнъж, а се подменят само 25% от касетите на година. Всяка такава нова зарядка има живот от четири години, което означава, че цикълът на презареждане е четиригодишен. Поради това обаче няма как изведнъж да се смени цялото гориво от един вид с друг и процесът по диверсификация също продължава 4 години (на стъпки по 25%). В този период се работи със смесено гориво и точно това усложнява операцията по линия на контрола и системите за управление.

Кой може да доставя ядрено гориво

Към момента за АЕЦ "Козлодуй" право да доставя гориво има само руската ТВЕЛ - с означение ТВСА за 5-и блок и ТВСА-12 за 6-и блок. По данни на самата централа налични на място са общо 265 касети, от които 54 са ТВСА и могат да стигнат за една презарядка през май 2023 г., когато ще е годишният планов ремонт на 5-и блок. Останалите 211 касети ТВСА-12 биха могли да осигурят пет презареждания на 6-и блок, съответно през октомври 2023, 2024, 2025, 2026 и 2027 г.
Договорът с ТВЕЛ е до 31 декември 2025 г. и по него трябва да се доставят още 252 касетки ТВСА-12 (достатъчни за 6 презареждания на 6-и блок). Има и опция за извънредни две доставки на ТВСА през 2024 и 2025 г., които обаче не са сигурни и трябва да бъдат допълнително уточнени.
Американската "Уестингхаус" има договор с АЕЦ "Козлодуй" от януари 2021 г. за лицензиране и внедряване на алтернативен тип гориво (RWFA касети) само за 5-и блок на централата. Това е така, защото разработките са правени да работят в синхрон с касетите ТВСА по време на 4-годишния процес на презареждане. Към момента са изпълнени приблизително половината от планираните анализи, но остават по-сложните и технически от тях. Срокът за предаването им е до септември 2023 г., като само за някои има опция и до януари 2024 г.
Междувременно през февруари тази година "Уестингхаус" е изпратила бюджетна оферта за доставка на ядрено гориво за 5-и блок за период от 10 години. Тя обаче все още не е подписана от ръководството на централата.
Френската "Фраматом" пък е изпратила на 25 май 2022 г. официално писмо до АЕЦ "Козлодуй", в което заявява интерес да доставя ядрено гориво за 5-и и 6-и блок. Компанията е представила план за пускане на ядрено гориво тип ТВСА-Т по лиценз на ТВЕЛ, което ще се произвежда в Линген, Германия. То реално ще бъде същото като руското ТВСА-12, но тепърва трябва да бъде лицензирано за европейския пазар. Очаква се да бъде налично за България през 2025 г.
На 25 юли тази година "Фраматом" също е изпратила необвързваща оферта за доставка на гориво до българската централа. По сегашни цени алтернативите са 20-40% по-скъпи от руското гориво.

Какъв е проблемът с "Уестингхаус"

Поради разликата в характеристиките на касетите се получава така, че прозорецът за влизането на американското гориво в 5-и блок е май 2024 г. Ако той бъде изпуснат и няма допълнителни доставки на ТВСА от Русия (опцията в договора с ТВЕЛ, на която в сегашната геополитическа ситуация руснаците едва ли биха се съгласили), блокът ще трябва да бъде зареден с наличните в централата касети ТВСА-12. Това обаче означава, че в него повече няма да могат да се сложат американски касети, докато "Уестингхаус" не разработи такива, които да работят съвместно и с ТВСА-12. Срокът за подобно нещо е 4-5 години.
Дори процедурата по лицензиране на американското ядрено гориво да бъде завършена навреме и доставките да бъдат разрешени през пролетта на 2024 г., има и други важни условия, преди да се пристъпи към зареждането на 5-и блок. Едно от тях е да се настроят системите за мониторинг на горивните клетки, така че да могат да следят и руското (което ще бъде 75%), и американското (25%). За да се случи това, е нужно "Уестингхаус" да предостави съответните изходни данни на руския Курчатовски институт, който оперира съответния софтуер на системата в АЕЦ "Козлодуй". Заради санкциите на САЩ срещу Русия обаче това е практически невъзможно на този етап.
Има вариант в АЕЦ-а да се инсталира американска система за контрол на мястото на руската, но освен че ще са нужни пари и време за това, този път възниква въпросът с контрола на руските касети, чиито данни няма да са предоставени на американската система. Според експертите тук не може да се черпи опит от украинските или чешките централи, които са диверсифицирали горивото си, тъй като при първите се използват други касети, а при вторите системата за контрол не е руска.
На теория би могло да се направи едновременната замяна на всички касети в реактора, така че да няма проблем със съвместния мониторинг. На практика обаче това е невъзможно. Освен че ще се загубят стотици милиони евро от недоизползваното руско гориво, което трябва да се извади, реално няма как неотработените все още касети да се съхраняват. Те са високо радиоактивни (за разлика от новите и все още неактивирани касети), а България не разполага с такова хранилище. Сега на площадката на АЕЦ-а се съхраняват временно само напълно отработени касети.

Какъв е проблемът с "Фраматом"

Към момента интегрирането на френското ядрено гориво в българската централа изглежда по-лесно поради факта, че то е идентично с руското и просто ще се произвежда в ЕС. Първите такива касети е планирано да се използват в чешката АЕЦ "Темелин" през 2024 г.
Заради руския лиценз обаче този доставчик може да не бъде допуснат до АЕЦ "Козлодуй", ако се приложи на практика записаното, че потенциалните доставчици трябва да "гарантират пълна независимост на използваните технологии, лицензи и компоненти от доставчици и юридически лица, регистрирани в Руската федерация, или чиято структура на собствеността включва юридически лица от Руската федерация".

* Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 247

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 62

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 637

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ