12 Декември 2018сряда23:51 ч.

Следлимитно

/ брой: 229

автор:Аида Паникян

visibility 453

Народът си го е казал просто и ясно: "Блокирай моториката на духовника, за да остане пасивна демографската микроединица". Та, ако кабинетът "Борисов-2" бе блокирал поне отчасти моториката на тогавашния си здравен министър Петър Москов, днес общественият здравен фонд нямаше да плаща милиони за нечии недомислици, политическа недалновидност и невежество в разработването на политики в здравеопазването. 

Седмици, месеци, години се обясняваше на тогавашните т.нар. здравни управници, че лимитирането ще им излезе солено. Преди около половин година касата трябваше да извади 16 млн. лв., за да плати (с парите от вноски на здравноосигурените) за нечий опит за псевдоконтрол, сведен до принципа "скъп на триците, евтин на брашното". Но не онзи квазиполитик, измислил лимитите, е виновен. Защото всеки като него ще продължава да дава воля на фантазиите на болния си мозък, докато не бъде спрян: щом измисленото правило попада под ударите на закона, за неправомерните му последици трябва да плати личността! А не обществото. Утре тези 16 млн. лв. може да станат 32 млн. или 160 млн., или повече и пак ще плаща не виновникът, а потърпевшите - здравноосигуреният и всички данъкоплатци. На кого му пука, щом не бъркат в джоба му? Не ще и дума, че недалновидните рестрикции на медицински дейности и на лекарства ще продължат и за тях ще плаща пациентът със здравето си. Или балансиращият между търговско дружество и Хипократова клетва лекар. 

В същото време бедният и болен българин на минимална пенсия или минимална заплата може да плаща от джоба си медицинската услуга, защото иначе ще мре. Нали не бъркат в джоба на един или друг бивш министър или шеф на каса? 

И всичко това, ако беше само в здравеопазването, здраве му кажи. Стотици хиляди евро плаща кабинетът с пари на данъкоплатеца по дела в Европейския съд за правата на човека...  

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242