20 Февруари 2019сряда03:53 ч.

Следлимитно

/ брой: 229

автор:Аида Паникян

visibility 885

Народът си го е казал просто и ясно: "Блокирай моториката на духовника, за да остане пасивна демографската микроединица". Та, ако кабинетът "Борисов-2" бе блокирал поне отчасти моториката на тогавашния си здравен министър Петър Москов, днес общественият здравен фонд нямаше да плаща милиони за нечии недомислици, политическа недалновидност и невежество в разработването на политики в здравеопазването. 

Седмици, месеци, години се обясняваше на тогавашните т.нар. здравни управници, че лимитирането ще им излезе солено. Преди около половин година касата трябваше да извади 16 млн. лв., за да плати (с парите от вноски на здравноосигурените) за нечий опит за псевдоконтрол, сведен до принципа "скъп на триците, евтин на брашното". Но не онзи квазиполитик, измислил лимитите, е виновен. Защото всеки като него ще продължава да дава воля на фантазиите на болния си мозък, докато не бъде спрян: щом измисленото правило попада под ударите на закона, за неправомерните му последици трябва да плати личността! А не обществото. Утре тези 16 млн. лв. може да станат 32 млн. или 160 млн., или повече и пак ще плаща не виновникът, а потърпевшите - здравноосигуреният и всички данъкоплатци. На кого му пука, щом не бъркат в джоба му? Не ще и дума, че недалновидните рестрикции на медицински дейности и на лекарства ще продължат и за тях ще плаща пациентът със здравето си. Или балансиращият между търговско дружество и Хипократова клетва лекар. 

В същото време бедният и болен българин на минимална пенсия или минимална заплата може да плаща от джоба си медицинската услуга, защото иначе ще мре. Нали не бъркат в джоба на един или друг бивш министър или шеф на каса? 

И всичко това, ако беше само в здравеопазването, здраве му кажи. Стотици хиляди евро плаща кабинетът с пари на данъкоплатеца по дела в Европейския съд за правата на човека...  

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35