25 Август 2019неделя01:02 ч.

Скандален седми опит за заменка в София

Общинските съветници ще гласуват за пореден път решение за взаимни дарения на терени с частен собственик

/ брой: 29

автор:Деси Велева

visibility 852

Рекорден седми опит за заменка на имоти ще направят общинските съветници в София в четвъртък. Със скандалния доклад от няколко години ГЕРБ се опитват да решат проблем с терена на частен инвеститор, като му го заменят с общински. Тъй като по закон заменките не са възможни, се наложи практиката спорните имоти да бъдат разменяни чрез насрещни дарения. Едва миналата година, при пето гласуване, предложението на управляващите бе прието. Оказа се обаче, че междувременно са открити грешки в прокарания доклад и се наложи преди две седмици той да бъде прегласуван с поправките им. Това обаче не стана поради липса на нужните гласове за квалифицирано мнозинство.

Става дума за взаимно дарение на имоти между общината и фирмата "Агора-Ин". През 2014 г. стана ясно, че тя иска да строи висока жилищна сграда на мястото на градинка в кв. "Гео Милев", район "Слатина". Местните хора обаче организираха шумни протести в защита на зелената площ и в крайна сметка строежът не бе позволен. 

Общината реши да разреши проблема чрез дарение на нейни терени в районите "Лозенец" и "Подуяне", като срещу тях ще вземе спорния имот в "Слатина". Още при първите гласувания от БСП повдигнаха въпроса, че има риск кметството да бъде ощетено заради разминаване в оценките на терените. Този в "Слатина" бе оценен на 3,7 млн. лв. без ДДС, а двата апетитни общински имота - за съответно за 2,26 млн. лв. и 1,88 млн. лв.

Въпреки очакванията, че сагата е приключила още миналата година с петия, този път успешен, опит за гласуване, сега се оказа, че върху част от терена, даден на "Агора-Ин", права имали от ЧЕЗ, които трябвало да строят трафопост. Затова решението трябваше да се прегласува на предишната сесия на СОС с мотива, че промените са само технически. В доклада бе записано, че общинските имоти, които трябва да придобие частният собственик, са увеличени с 10 и 20 метра и съответно да бъдат доплатени с още 70 000 лева. Гласовете на съветниците за положително становище обаче не достигнаха, тъй като за точката се изискваше квалифицирано мнозинство.

Затова вносителите - Малина Едрева, Борислав Бориславов, Карлос Контрера, Симеон Славчев и Светослав Витков, ще се опитат пак да прокарат доклада си този четвъртък. Така ще бъде направен седми опит за заменка на скандалния имот. Докато не бъде прието решението, процедурата по даренията на практика е спряна. 

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ