17 Февруари 2019неделя09:29 ч.

Скандален седми опит за заменка в София

Общинските съветници ще гласуват за пореден път решение за взаимни дарения на терени с частен собственик

/ брой: 29

автор:Деси Велева

visibility 313

Рекорден седми опит за заменка на имоти ще направят общинските съветници в София в четвъртък. Със скандалния доклад от няколко години ГЕРБ се опитват да решат проблем с терена на частен инвеститор, като му го заменят с общински. Тъй като по закон заменките не са възможни, се наложи практиката спорните имоти да бъдат разменяни чрез насрещни дарения. Едва миналата година, при пето гласуване, предложението на управляващите бе прието. Оказа се обаче, че междувременно са открити грешки в прокарания доклад и се наложи преди две седмици той да бъде прегласуван с поправките им. Това обаче не стана поради липса на нужните гласове за квалифицирано мнозинство.

Става дума за взаимно дарение на имоти между общината и фирмата "Агора-Ин". През 2014 г. стана ясно, че тя иска да строи висока жилищна сграда на мястото на градинка в кв. "Гео Милев", район "Слатина". Местните хора обаче организираха шумни протести в защита на зелената площ и в крайна сметка строежът не бе позволен. 

Общината реши да разреши проблема чрез дарение на нейни терени в районите "Лозенец" и "Подуяне", като срещу тях ще вземе спорния имот в "Слатина". Още при първите гласувания от БСП повдигнаха въпроса, че има риск кметството да бъде ощетено заради разминаване в оценките на терените. Този в "Слатина" бе оценен на 3,7 млн. лв. без ДДС, а двата апетитни общински имота - за съответно за 2,26 млн. лв. и 1,88 млн. лв.

Въпреки очакванията, че сагата е приключила още миналата година с петия, този път успешен, опит за гласуване, сега се оказа, че върху част от терена, даден на "Агора-Ин", права имали от ЧЕЗ, които трябвало да строят трафопост. Затова решението трябваше да се прегласува на предишната сесия на СОС с мотива, че промените са само технически. В доклада бе записано, че общинските имоти, които трябва да придобие частният собственик, са увеличени с 10 и 20 метра и съответно да бъдат доплатени с още 70 000 лева. Гласовете на съветниците за положително становище обаче не достигнаха, тъй като за точката се изискваше квалифицирано мнозинство.

Затова вносителите - Малина Едрева, Борислав Бориславов, Карлос Контрера, Симеон Славчев и Светослав Витков, ще се опитат пак да прокарат доклада си този четвъртък. Така ще бъде направен седми опит за заменка на скандалния имот. Докато не бъде прието решението, процедурата по даренията на практика е спряна. 

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32