20 Февруари 2019сряда03:55 ч.

Синузит

Нелекуваното страдание може да доведе дори до менингит и мозъчен абсцес

/ брой: 228

автор:Аида Паникян

visibility 1364

Синузитът е възпаление на лигавичната обвивка на синусите. Здравите синуси са пълни с въздух. Но когато се блокират и се напълнят с течност, микробите могат да растат и да причинят инфекция, пише WebMD.

Условията, които могат да причинят блокиране на синусите, са:

- общата настинка;

- алергичен ринит, който причинява подуване на лигавицата на носа;

- малки израстъци в лигавицата на носа, наречени назални полипи;

- отклонена преграда, която представлява промяна в носната кухина.

Видове

Може да чуете, че вашият лекар използва различни термини. Например остър синузит. Той обикновено започва със симптоми, подобни на настинка като хрема, запушен нос и болка в лицето. Той може да започне внезапно и да продължи до няколко седмици. Лекарят може да говори и за субакутно (подостро) възпаление на синусите, което обикновено продължава от 4 до 12 седмици.   Признаците на хроничния синузит може да продължават 12 и повече седмици. Лекарят ви може да говори и за рецидивиращ синузит, т.е. случва се  няколко пъти в годината.

Около 35 млн. американци имат синузит най-малко веднъж годишно. Причините за това са различни, обясняват от WebMD - обикновена настинка, назални полипи, срив на имунна система или прием на лекарства, които потискат имунната система. 

Признаците

са болка или натиск на лицето (в областта на синусите), запушен нос или хрема, загуба на обоняние, главоболие, дори треска, кашлица или зъбобол. Лошият дъх също не е изключение. Ако имате два или повече от споменатите симптоми плюс зелен или жълт назален секрет, това може да е остър синузит, обясняват експертите от WebMD и препоръчват при подобни симптоми да се обърнете към своя лекар, тъй като това може да са признаци и на други заболявания. 

Лечение

Ако инфекцията на синусите е обикновена, вашият лекар може да препоръча да използвате натриеви миещи препарати. Ако ви е предписал деконгестанти (средства за облекчаване на запушен нос, повечето от които в България са достъпни без рецепта и спадат към т.нар. ОCT (over the counter) лекарства, но има и противоалергични, и кортикостероиди-б.р.), не е желателно да ги ползвате повече от 3 дни, препоръчват от WebMD. Оттам поясняват, че ако лекарят е предписал антибиотици, необходимо е стриктно да се спазват препоръките му. 

Лечението, предписано от лекар, може да бъде "подпомогнато" и от редица алтернативни средства като редовно проветряване на помещенията, последвано от овлажняване и затопляне на въздуха. Можете да използвате изпарител или да вдишате пара от топла (не гореща) вода, да си правите топли компреси на синусите. В България често се препоръчва синусите да бъдат наложени със затоплена морска сол, изсипана в платнена торбичка или чорап. 

Нелекуваният синузит, макар и в редки случаи,  може да доведе до менингит, мозъчен абсцес или инфекция на костите, подчертават от WebMD.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35