12 Декември 2018сряда23:53 ч.

Синузит

Нелекуваното страдание може да доведе дори до менингит и мозъчен абсцес

/ брой: 228

автор:Аида Паникян

visibility 445

Синузитът е възпаление на лигавичната обвивка на синусите. Здравите синуси са пълни с въздух. Но когато се блокират и се напълнят с течност, микробите могат да растат и да причинят инфекция, пише WebMD.

Условията, които могат да причинят блокиране на синусите, са:

- общата настинка;

- алергичен ринит, който причинява подуване на лигавицата на носа;

- малки израстъци в лигавицата на носа, наречени назални полипи;

- отклонена преграда, която представлява промяна в носната кухина.

Видове

Може да чуете, че вашият лекар използва различни термини. Например остър синузит. Той обикновено започва със симптоми, подобни на настинка като хрема, запушен нос и болка в лицето. Той може да започне внезапно и да продължи до няколко седмици. Лекарят може да говори и за субакутно (подостро) възпаление на синусите, което обикновено продължава от 4 до 12 седмици.   Признаците на хроничния синузит може да продължават 12 и повече седмици. Лекарят ви може да говори и за рецидивиращ синузит, т.е. случва се  няколко пъти в годината.

Около 35 млн. американци имат синузит най-малко веднъж годишно. Причините за това са различни, обясняват от WebMD - обикновена настинка, назални полипи, срив на имунна система или прием на лекарства, които потискат имунната система. 

Признаците

са болка или натиск на лицето (в областта на синусите), запушен нос или хрема, загуба на обоняние, главоболие, дори треска, кашлица или зъбобол. Лошият дъх също не е изключение. Ако имате два или повече от споменатите симптоми плюс зелен или жълт назален секрет, това може да е остър синузит, обясняват експертите от WebMD и препоръчват при подобни симптоми да се обърнете към своя лекар, тъй като това може да са признаци и на други заболявания. 

Лечение

Ако инфекцията на синусите е обикновена, вашият лекар може да препоръча да използвате натриеви миещи препарати. Ако ви е предписал деконгестанти (средства за облекчаване на запушен нос, повечето от които в България са достъпни без рецепта и спадат към т.нар. ОCT (over the counter) лекарства, но има и противоалергични, и кортикостероиди-б.р.), не е желателно да ги ползвате повече от 3 дни, препоръчват от WebMD. Оттам поясняват, че ако лекарят е предписал антибиотици, необходимо е стриктно да се спазват препоръките му. 

Лечението, предписано от лекар, може да бъде "подпомогнато" и от редица алтернативни средства като редовно проветряване на помещенията, последвано от овлажняване и затопляне на въздуха. Можете да използвате изпарител или да вдишате пара от топла (не гореща) вода, да си правите топли компреси на синусите. В България често се препоръчва синусите да бъдат наложени със затоплена морска сол, изсипана в платнена торбичка или чорап. 

Нелекуваният синузит, макар и в редки случаи,  може да доведе до менингит, мозъчен абсцес или инфекция на костите, подчертават от WebMD.

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242