09 Август 2020неделя06:09 ч.

сн. Емилия Костадинова

Синдикатите са против увеличаване на извънредния труд

Тристранката подкрепи промените в Кодекса на труда и санкциите за некоректни работодатели

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 95

Възможност за договаряне на браншово или колективно ниво до 300 часа извънреден труд за година дават предложените от МТСП промени в Кодекса на труда. В момента те може да са 150 часа годишно и така ще остане за сектори, в които синдикати и работодатели не са се договорили за промяна. Със сумарното отчитане дневната продължителност на работното време може да надхвърля 8 часа и работната седмица да стане 56 часа, но това е допустимо само при непрекъсваем работен процес, категорични са синдикатите, които искат строго регламентиране на извънредния труд. Предложенията за промени в Кодекса на труда, внесени от социалният министър, бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според министър Деница Сачева предложението на МТСП за изчисляване на сумарното работно време е балансирано. Тя обяви, че е постигнато съгласие  за разпростиране на КТД след съгласие от всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

След заседанието председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че социалните партньори са постигнали принципна подкрепа за проекта на МТСП. Социалните партньори подкрепиха предложението да бъде ограничена възможността за една и съща работа между един и същи работник и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни в месеца.  

Промените в КТ предвиждат и пo-виcoки caнкции зa рaбoтoдaтeлитe при cиcтeмни нaрушeния (наемане на работа без трудов договор, неплащане на заплати и пр.), като глобата може да стигне и 30 хил. лв. В промените се предлага намаляване на изискуемия стаж за отпуска от 8 на 4 месеца, но според бизнеса това е предпоставка за текучество. 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ