24 Март 2019неделя19:15 ч.

Книги

Философия

Схващанията на Фройд в 45 истории

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 85

Тринайсетата книга от любимата на хиляди читатели поредица "Философия за всеки", тиражирана от издателство "Милениум", вече е на пазара. Фаталния номер авторката София Петрова посвещава на човека, прекрачил границата между фантазия и реалност, съзнавано и несъзнавано - Зигмунд Фройд.

Бащата на психоанализата е роден на 6 май 1856 г. в бедно еврейско семейство в град Фрайберг (днес Пршибор) в Моравия. Първо изучава хуманитарни науки, а през 1873 г. се записва в медицинското училище към Виенския университет. Обхватът на интересите му е широк, получените професионални квалификации - разностранни, ала Фройд смята себе си преди всичко за учен, който се стреми да разшири границите на човешкото познание. През 1886 г. създава частната си практика за лечение на психологически разстройства - от нея черпи огромна част от клиничния материал, на който основава своите теории и новаторски техники.

Независимо от многобройните прояви на психоанализата, каквато съществува днес, тя може в почти всички основни аспекти да бъде проследена директно до първоначалните му трудове.

Интересни мисли на Зигмунд Фройд:

- Без любов ние се разболяваме.

- Гласът на интелекта е мек, но той не млъква, докато не бъде изслушан.

- Добродетелният човек се събужда, когато сънува това, което лошият човек прави в реалния живот.

- Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате - това сте вие в миналото. И единственият, от когото трябва да сте по-добри - това сте вие сега.

- Мащабът на вашата личност е определен от размера на проблемите, които успяват да ви накарат да излезете извън равновесие.

- Не се избираме случайно един друг. Срещаме само този, който вече съществува в нашето подсъзнание.

- От грешка на грешка човек открива цялата истина.

- Преди сами да се диагностицирате с депресия и понижена самооценка, се убедете, че не сте заобиколени от глупаци.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1485

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56