16 Юни 2019неделя05:39 ч.

Доларът не бива да се плаши от криптовалутите

Ще се спука ли балонът на криптовалутите?

Не се очертава вероятност скоро биткойнът да замени долара

/ брой: 244

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1054

Неотдавна близо 250 души в Испания започнаха да търгуват  помежду си не в евро, а в "пума", както се казва новата валута. Тя е създадена, за да разреши проблема с безработицата, особено сред младите хора. Стартът на валутата започва с отварянето на кредит, който е лимитиран да достигне максимум 100 пуми. Така наречените "социални валути" се появяват тогава, когато има рецесия и висока безработица, които правят така, че парите в обръщение в икономиката намаляват и така става по-трудно за хората да задоволяват основните си жизнени потребности. В друго испанско градче, Тагаманент, цикулиращата местна валута се нарича "еко". Там лично кметът на града се е заел със задачата да насърчава употребата й, като заплаща с нея на работниците, които почистват улиците или поддържат пътищата. 

Биткойн

В тези примери има доста екзотика, но когато стане дума за криптовалутите, нещата стават далеч по-сериозни. Те са средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография, която служи  за отчетност на транзакциите и за контрол върху създаването на нови единици. Криптовалутите са подвид на алтернативни валути, или по-конкретно на цифрова валута. Първата децентрализирана криптовалута през 2009 г. стана биткойнът. Оттогава са създадени множество други криптовалути. Наричат ги алткойн -  смесица от алтернативи на биткойн. За разлика от електронните пари в централизираните банкови системи контролът при криптовалутите е децентрализиран. Например при биткойн децентрализираното управление става с блокова верига, т.е. базата от данни на транзакциите се поддържа като разпределена счетоводна книга. Поради големите скокове в цените и произтичащите от това измами финансовите регулатори се опитват да ограничат и регламентират по някакъв начин криптовалутите и всички услуги и продукти, свързани с тях. 

При децентрализираната криптовалута фирмите или правителствата не могат да произвеждат единици криптовалута. Основната техническа система за криптовалута е създадена от Сатоши Накамото. Към средата на 2015 година съществуват стотици криптовалутни спецификации. Повечето от тях са подобни на или произлизат от биткойна. Сигурността, цялостността и балансът на регистрите в криптовалутните системи се поддържат от група независими хора, наречени копачи, които извършват с помощта на компютрите си съответни операции по валидиране на датата и часа на транзакциите според конкретната схема и добавят транзакциите към счетоводната книга.

Второ поколение

След 2014 година се появява така наречената второ поколение криптовалута като Monero, Ethereum, Dash и NXT. Те са с разширени функционалности като прикрити адреси, умни договори, странични вериги или активи. Представители на централни банки твърдят, че приемането на криптовалути като биткойн е значително предизвикателство пред способността на централните банки да оказват влияние върху цената на кредита в икономиката. Те също твърдят, че колкото повече търговията с криптовалута става популярна, толкова повече отслабва потребителското доверие в сегашните пари. Според анализатори широката употреба на криптовалута прави доста по-трудно за статистическите агенции събирането на информация за икономическата дейност, която е необходима на правителствата за управление на икономиката. 

Една основна разлика между криптовалутите и останалите начини за разплащане е отпадането на нуждата от участието на трети страни, т.е. на финансови институции. За потребителите криптовалутите предлагат бързо и евтино разплащане между хора и фирми без намесата на посредници (с изключение на интернет доставчиците) и без страните да предоставят личните си данни или информация за произхода на средствата. Това не означава, че при евентуално разследване на властите транзакциите не могат да бъдат проследени. 

Ако негативните настроения около криптовалутите продължат, можем да видим ново дъно на криптопазара в началото на 2019 г. Цената на биткойна може да се срине дори под 2500 долара, а общата пазарна капитализация на криптовалутите да падне до $100 милиарда, смята Димитър Цонев, управител на Admiral Markets UK клон България. По-късно през 2019 г. вероятно ще станем свидетели на възстановяване на пазара на криптовалути. Цената на биткойна може да се върне над пробитата в средата на ноември ключова подкрепа от 6000 и дори да достигне 7000 долара, прогнозира Цонев. 

Етер

Виртуалната единица, наричана ether(етер), също се качи на гребена на вълната. В началото на годината ether се търгуваше срещу едва 8,24 долара, като за периода успя да поскъпне до 203,30 долара, по данни на Coinmarketcap.com. Това прави 2367% ръст от началото на годината.  Етер задвижва технология, наричана етериум (Ethereum), която е друга блокчейн система, различна от тази, стояща зад биткойн. Въпреки че системата разполага с виртуална валута, подобно на най-големия си конкурент, компаниите, занимаващи се с нея, се интересуват по-скоро от потенциала на технологията етериум и евентуалното й приложение в ежедневието. Етериум е проектирана да поддържа така наречените smart contract приложения. Smart contract (от англ. - умен договор) е компютърна програма, която може автоматично да изпълнява условията по даден договор, когато той отговаря на определени условия. Смята се, че това може да елиминира необходимостта от човешка намеса при подобни решения, като например финансовата институция Barclays вече използва подобна технология, за да търгува с деривати.

Рипъл

Друга криптовалута, която видя сериозна експлозия в цената си, е рипълът. Всъщност, рипълът е изключително горещ в момента, след като цената му експлоадира през последните два дни, поскъпвайки с близо 80%. Той нарасна от 0,157 долара, до 0,275 долара, и привлече вниманието към себе си. Въпреки че рипълът разполага със своя собствена валута, важността на мрежата до голяма степен се корени в ултра бързата система за разплащане, базирана на блокчейн технологията. Или протокол за разплащане, който функционира подобно на система за разплащане и валутна борса. Тя работи с криптовалути, обикновени валути и суровини. Рипълът разрешава на потребителите да интегрират протокол в тяхната собствена система. Например, националната банка на Абу Даби съвсем скоро започна да използва системата за част от осъществяваните си транзакции, особено при международни разплащания. Системата позволява на клиентите да извършват превод на средства в реално време.

За сравнение, времето за потвърждение на транзакция с рипъл е средно едва 3,7 секунди. Например, от тестове на транзакции между Испания и Мексико става ясно, че за потвърждаване на плащането с рипъл са необходими няколко секунди, докато за стандартно плащане е необходимо време от четири дни.

Лайткойн

Лайткойнът  е създаден през 2011 г. от бившият инженер на Google Чарлс Лий  като идеята е да бъде "среброто" на криптовалутите (биткойнът е "златото"). Също като биткойните, лайткойните се генерират чрез копаене. Една от основните разлики между двете криптовалути е това, че в случая с лайткойн, един блок се открива за средно 2,5 минути, а в случая с биткойн, това се случва на 10 минути. Основната разлика между лайткойн и биткойн е, че лайткойн мрежата потвърждава транзакциите много по-бързо от биткойн. 

Дали всъщност биткойнът е най-големият балон с криптовалути в света или пък една много добра авангардна инвестиция в новата ера в областта на финансовите технологии? Моята интуиция ми подсказва, че в дългосрочен план технологията ще се развива, но цената на биткойна ще се срине, пише Рогоф. Богатите хора в Силициевата долина на сляпо инвестират в биткойна и едновременно с това наливат пари в неговите конкуренти, най-вече в етериума. По-голямата част от експертите се обединяват около мнението, че умната технология на виртуалните валути, може да има широко приложение в областта на киберсигурността и представлява едно от най-големите сегашни предизвикателства пред стабилността на световната финансова система като приложение в областта на киберсигурността. За голям брой разработчици целта да измислят по-евтин и по-обезопасен механизъм за разплащане измести амбицията на биткойна да замени долара.

Пожар пламна на Халкидики

автор:Дума

visibility 141

Германия увеличава парите за отбрана

автор:Дума

visibility 440

Почина режисьорът Франко Дзефирели

автор:Дума

visibility 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ