Шоколад при диабет? Защо не?
/ брой: 61
Ключът към всеки план за здравословно хранене е да се избегне пълно лишаване от една или друга храна или група храни. Това важи и за шоколада. Най-голямата грешка, която моите пациенти допускат, когато се опитват да се хранят по-здравословно, е да се откажат от любимите си храни. А това е сигурен начин при следващата възможност да ядете да се натъпчете, когато силата на волята ви е намаляла", пише в американския здравен сайт WebMD Анна Панзарела, регистриран диетолог с опит в обучението по здравословен живот, профилактика и управление на болестите и сертифициран фитнес инструктор. По думите й шоколадът дори може да е част от цялостния хранителен режим на хората с диабет. Панзарела е категорична, че хората с диабет, които не могат без шоколад, трябва да избират висококачествен. В това отношение най-добрият избор е черният шоколад. Но, ако човек предпочита млечния, нека потърси такъв с възможно най-малко лецитин, хидрогенирани масла и др. добавки. Специалистката препоръчва шоколадът, подобно на виното, да се консумира с други, предимно ароматни, храни, например пресни плодове, сурови ядки или сирене. Обяснението на Панзарела е, че съдържанието на мазнини и протеини в ядките и сиренето може да смекчи някои от ефектите на шоколада върху кръвната захар.