25 Септември 2020петък18:50 ч.

Шикалкавене

/ брой: 157

автор:Аида Паникян

visibility 515

Като плод на вътрешен импулс преди две години на една неформална среща бе решено да се създаде фонд, за който бе обещано да се дадат едни 100 млн. лв. Този фонд даде много надежди на българите, нуждаещи се от присаждане на органи. После, за да бъдат уволнени определени хора от въпросния фонд, той бе закрит. А парите отидоха в бюджета. Очевидно е, че правителствените финансисти не могат да закърпят бюджета и решиха да вземат още пари от някъде. Откъде-откъде и посегнаха пак на здравеопазването.
Защо не! Щом премиерът може да оперира крака си в България за 600 лв. вместо за 6 хил. в Германия, що за родителски каприз е децата, нуждаещи се от трансплантация, която не може да бъде направена у нас по една или друга причина,  да търсят спасение в чужбина, като се възползват от законното си право? А като искат чужбина, чиновници, инструктирани да пестят държавни пари,  ще ги въртят на шиш и ще им дадат не повече от 180 хил. лв. Останалото - да събират от дарения. Така хем обеднелият народ няма да забрави що е то благотворителност, хем и държавната хазна ще се  пълни - било от спестени животоспасяващи операции, било от ДДС от СМС-и. И пак отправната точка е образът на вожда - неговият крак и... бъбрекът или сърцето на едно българско дете! Е, и това ако не е евтаназия, здраве му кажи. Или може би е въпрос на "приоритет" - крак или сърце... Ако това не е достатъчно благозвучно, то със сигурност става въпрос за поредната (през последните две години) франкенщайнова пластична операция на българското здравеопазване. Защото пари за здраве всъщност няма - ще се преразпределят налични, за да бъдат осигурени средствата за лечение на деца в чужбина. Какво ще е това преразпределение? Кои дейности ще бъдат лишени от средства - акушерската или спешната помощ, за да бъдат прехвърлени пари към трансплантациите в чужбина? Защото тази година основно парите на МЗ идват от НЗОК. Сиреч пак става въпрос за парите на здравноосигурените - пак се посяга на тях, без да е искано мнението на самите осигурени, които плащат. Т.е. невинаги който плаща, поръчва музиката.
Между другото, когато в края на м.г. бяха конфискувани парите ни, събирани от 10-годишните вноски - 1,4 млрд. лв., финансист N1 обеща, че парите за здраве ще отиват само за здраве. Уви! Май той пак излъга, а ние - пак се опитахме да му повярваме. И отново става въпрос за приоритети - 8 млн. лв. годишно за лечение на болните български деца в чужбина или близо 1 милиард лв... за МВР...

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ