24 Октомври 2020събота09:48 ч.

Съвременни инсталации от Анна Ермолаева

/ брой: 52

автор:Надежда Ушева

visibility 979

Анна Ермолаева притежава невероятната интуиция да се окаже на подходящото място в подходящия момент, за да "намери" историите си, документални в основата им. Директният поглед на камерата й притежава яснота и четливост, създава   усещане, че вижда всичко със собствените си очи.
Двуканалната видеоинсталация "Отдръпни се" (2006-2008) представя как на прочутия виенски битак Nashmarkt в края на работния ден един булдозер изрива всичко непродадено. И само за секунди нужните може би някому стоки се превръщат в боклук - в огромна и заплашителна планина от доскорошни обекти на желание. "Петилетен план" е проект в процес - авторката снима ескалатора на една и съща метростанция в родния си град с интервал от пет години.
В София са представени и най-новите работи на художничката. Във видеото "Навътре/Навън" (2011) камерата снима домашна библиотека с малки мили сувенирчета по рафтовете, после се отдалечава и разбираме, че този интимен кът е всъщност част от полуразрушена сграда - оголен, превърнат в публично достояние от може би страшен катаклизъм. В двуканалната инсталация "Облаци" красотата, видяна през илюминатора на самолет, започва странно да запълва пространството на салона му.
Най-старата работа е "Вкл./Изкл." (1999) - ироничен коментар към едно от най-древните клишета в света - мъжествеността. Изложбата може да се посети до 11 април в галерия ИСИ (бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф").
Анна Ермолаева напуска родния си Ленинград поради политически преследвания, когато е на 19 г. Пристига във Виена без пари и познанства, работи всичко, учи история на изкуството и нови медии. Още като студентка е поканена от куратора Харалд Зееман да участва в раздела "Aperto Оver Аll" на 48-ото Венецианско биенале. От 2005 г. е преподавателка в Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе. Участвалa е в много международни изложби.

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 56

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 64

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 194

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 610

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 835

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 402

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ