17 Февруари 2019неделя09:29 ч.

САЩ се страхуват от влиянието на Москва

След критиките на държавния секретар Помпео Унгария обвини Запада в лицемерие

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 369

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети Словакия като част от обиколката си на Централна Европа. Целта на последната е да се ограничи нарастващото влияние на Русия и Китай. Майк Помпео е първият американски държавен секретар, който посещава Словакия от 14 г. насам. По време на половиндневното си посещение той се срещна с президента на страната Андрей Кишка, премиера Петер Пелегрини, както и група студенти.

Майк Помпео пристигна от Унгария, най-проруския член на Европейския съюз. Той изрази безпокойството си пред премиера Виктор Орбан по отношение разширяването на връзките на страната с Москва, както и договора на Будапеща с китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" за разработване на мобилна мрежа от пето поколение.

Висш американски служител заяви, че посланието на Помпео към Братислава е подобно на това, което отправи в Будапеща.

"Целта на обиколката на Централна Европа е да увеличим нашите дипломатически, военни и културни цели там, където нашите конкуренти - китайците и руснаците - набират сила", заяви журналистът, пътуващ с Помпео.

В Будапеща Помпео предупреди, че президентът Владимир Путин се опитва да забие клин между приятелските членки на НАТО. Той се изказа критично и за зависимостта на Унгария от руския природен газ. А приятелството на премиера Виктор Орбан с Путин според американския първи дипломат е риск за унгарската национална сигурност.

"Не можем да позволим на Путин да сее разцепление между приятели в НАТО. Унгария знае от собствената си история, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките страни", коментира държавният секретар на САЩ.

Унгарският външен министър Петер Сиярто от своя страна приветства призивите на Помпео за по-тесни връзки и обеща повече сътрудничество в областта на отбраната, но също така отхвърли критиките към отношенията с Русия и Китай. Той каза, че загрижеността на Запада за връзките на Унгария с Москва е "огромно лицемерие", тъй като западноевропейските държави сключват енергийни сделки с Русия. Сиярто подчерта, че смята за неоснователни обвиненията на ЕС срещу Будапеща за твърде силно сближаване с Русия. Според него Брюксел поддържа много по-близки отношения с Москва, но "единствената разлика е, че те се опитват да прикрият големия бизнес под привидни кавги".

Сиярто отбеляза, че сътрудничеството с Москва нямало да попречи на Будапеща да бъде надежден съюзник на Вашингтон и Брюксел.

Следващата спирка на Майк Помпео е Полша, където държавният секретар ще бъде домакин на конференция за Близкия изток.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32