17 Февруари 2019неделя10:24 ч.

САЩ се озъбват на "Турски поток"

Майк Помпео ще притиска Унгария и Словакия за застанат срещу проекта

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 944

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео при обиколката си в европейските страни идната седмица ще ги призове да се откажат от подкрепата за проекта "Турски поток", съобщи високопоставен служител на Държавния департамент, цитират от медиите.

Помпео ще посети Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия на 11-15 февруари

"В Унгария ще продължим да настояваме за диверсификация на енергодоставките в Централна Европа. Държавният секретар ще призове Унгария към по-активно участие за завършване на проекта на (хърватския) остров Кърк за внос на втечнен газ и строителство на тръбопровод, а също ще настоява Унгария да се откаже от подкрепата за "Турски поток", каза служителят.

Освен това Помпео щял да призове Унгария "да прекрати блокирането на взаимодействието на НАТО с Украйна".

Служителят анонсирал активизиране на усилията на Вашингтон като противовес на влиянието на Русия и Китай. "Опитваме се да засилим навсякъде в Централна Европа нашата дипломатическа, търговска, военна и културна ангажираност. Нашата позиция е, че това е назряло и е необходимо. Последните десетина години имаше недостиг на активно американско участие в Централна Европа, това доведе до появата на вакууми, които Китай и Русия с радост запълниха", посочи дипломатът.

При посещението си у нас през декември 2018 г. зам. държавният секретар Джон Съливан подчерта, че САЩ не подкрепят "Турски поток". 

Предвижда се газът по проекта "Турски поток" да мине през България, Сърбия и Унгария, а оттам и в Централна Европа. Досега Будапеща е проявявала интерес към проекта. Интерес към него прояви и Гърция, при посещението си в Москва по-рано този месец нейният премиер Алексис Ципрас изрази желание тръбата да минава през гръцка територия.  

България показа нееднократно, че е заинтересована да бъде свързана с проекта, чрез който газопреносната й мрежа ще бъде свързана с Централна и Източна Европа. Русия и Турция също са съгласни тръбата с руски газ да продължи през страната ни, през която ще минава годишно по 15 млрд. куб. метра газ. У нас предстои търг кой ще я строи.  

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32